USA: Newts första felsteg

WASHINGTON Det dröjde inte länge förrän Newt Gingrich ställde till det för sig…

Den förre republikanske talmannen som i förra veckan sjösatte sin presidentvalskampanj är känd för sitt munläder och idésprutande.

På söndagen kom två grodor: han anklagade partibröderna i representanthuset för att ägna sig åt ”right-wing social engineering” i och med förslaget om privatisering av äldrevården, Medicare; och, han uttalade sig för att alla bör teckna vårdförsäkring, alltså det så hatade ”individual mandate” i Obama-reformen som varje trogen republikan går till storms mot och som utmanats i domstol.

Analytikerna var inte nådiga, som här i Byron Yorks genomgång av utfallet i Washington Examiner, dessutom med poängterandet att Gingrich motsade vad han tidigare sagt om partikollegan Paul Ryans budgetplan. Nämnde Ryan hade ett linjetal inplanerat senare på måndagen i Chicago, här finns utdrag som Politico inhämtat.

Men, demokraterna har piggnat till efter Ryans förslag, med en ny slogan ”Vote Republican – End Medicare” från Democratic Congressional Campaign Committee (där man f ö just fått besked om att det blir ännu en plats att försvara 2012 eftersom Wisconsin-senatorn Herb Kohl tänker avgå).

Slutligen, Mike Huckabee bekräftade i lördags att han inte tänker ställa upp i presidentvalet, fastän han trodde att han skulle bli en ”bra president”. Det kan betyda att Michele Bachmann, som appellerar till samma socialkonservativa falang, vädrar ännu mer morgonluft.

Visa kommentarer (72 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Om det skall skattas på bankkonton så kan dom börja med politikernas. Statsministerlönen kan tillsammans med övriga statsråd sänkas med 75% och sedan har vi övrig skattefinansierad sektor där topparna också kan få bidra med en lönesänkning på upp emot 75%…… Att spara sig ur Krisen genom att svälta ekonomin och befolkningen är ju Grekland och Spanien typexempel på att det är att sänka ett helt land. Nej! Borg din känsla för ekonomi skulle inte fungera i en köksträdgård ens. Vilka grönsaker växer på bara ogödslad mager morän?……

 • Anonym

  Det som sker i Sverige, Europa och även USA i den finansiella världen verkar vara att skapa ett behov mer och mer koncentration av de ekonomiska tillgångarna på färre händer med motiveringen att annars kollapsar ländernas egna ekonomier. Att införa euron har bidragit till detta scenario. Bildt har lagt ett förslag om ett övergripande ekonomiskt kontrollorgan att förvaltas under FNs ”tak” och som skall ha makt över västvärlden bank- och finansiella system eller håller FN på att bli något annat?
  Man frågar sig vem ska makt över detta. FN denna handlingsförlamade icke demokratiska institution? I vilkas intresse drivs denna process? I förlängningen blir folken arbetsslavar som med förlorad frihet får betala för ”kalaset”

 • Anonym

  Man kan ju hoppas att folket tappar tron på dessa världvalutor och börjar använda sig av alternativa valutor. Valutor som inte styrs av politiker.

 • Anonym

  Om det vore så väl. Detta innebär ju ett förstärkande av nationen och då måste dessa valutor ha substansvärde. Den som försöker låta bli ge mera makt till EU som Ungern, kritiseras och kommer troligen att tvingas att förr eller senare anpassa sig eller gå ur EU. Storbritannien har ju också detta problem. Barroso i EU har förklarat att inom snar framtid blir han självutnämnd president för Europas Förenade Stater och då måste länderna vara med fullt ut. Då blir inte frågan om att kunna omförhandla avtal vilket Cameron uttryckt som sitt önskemål.
  I framtiden ligger säkert tvärtom att skapa en världsvaluta euron kommer att försvinna dock har det varit ett steg på vägen registrerat av Bilderbergarna. Denna kommer att styras av ett centralt finanskonsortium.

 • Lasse Aronsson

  Vilken skitnyhet á la Aftonbladet. Rubriken är ”Pizza kan ge bot…”, sedan framgår det att det är ett ämne som mest finns i Oregano, sedan framgår det att mängen som finns i t ex just pizza inte är tillräckligt stor för att göra någon större skillnad… Gå om journalistskolan (om ni ens har gått där).

 • Bjorn Radon

  Vad är det da for mediciner som slutligen tar kal pa virusen, vore intressant att veta.

 • http://jezper.se/ Jezper Söderlund

  Tänkte precis kommentera artikeln, men @lassearonsson:disqus har redan sagt det mesta. Artikeln har jag inga problem med, men rubriken är under SVD:s nivå.

 • Karl_Astrid

  Kanon!
  Nu gäller det bara att få i sig 43 pizzor inom 12 timmar om man har symptom för vinterkräksjuka.
  Alternativet kan väl vara 3 pizzor om dagen hela vintern men då ligger väl infarkten runt hörnet kanske.

 • farbror Sven

  Resistensutvecklande har inget med VAD för slags ämnen som används att angripa ett virus med.

  Det är ren utvecklingslära med mutationer och allt. De viruspartiklar som genom slumpmässiga mutationer lyckas överleva mediciner och andra ämnen, blir de som fortplantar sig. Det är egentligen hela ”resistensutvecklingsmekanismen”.

  Men om vi hittar ett ämne som kan lindra vinterkräksjukan, åtminstone ett tag, är det bra så.

 • farbror Sven

  Finns ju ett gäng antivirusmedel. Inte minst HIV-forskningen har ju drivit på den utvecklingen. Coronaviruset är ju inte heller av typen ”gömmer sig” och kommer sedan i utbrott, som just HIV, Herpes och andra. När kräksjukan är över är du frisk tills nästa gång du infekteras utifrån. HIV och Herpes är ju kroniska, dem blir du aldrig av med om du en gång smittats.

 • Anders Sjölander

  Hur mycket oregano behöver man käka för att få effekt då?

 • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

  ”Rubriken är under SVD:s nivå.”

  SvD har väl inspirerats av koncernkollegan Aftonbladet…..

 • odinar

  Synd bara att Oregano smakar så illa …

 • bakstugusittare

  Kanske finns ämnet i oreganooljan. Eller kanske även i timjan och mejram. En vän gjorde badsalt med mejramolja som var väldigt skönt att ha i badet. Vi fick en burk som julklapp. Nu är det slut med det då det är svårt att få fram den äkta eteriska oljan.

 • ModerTheresa

  Kan ingen upptäcka att kräksjuka orsakas av vitlök, så vi slipper denna vidriga dominanta mainstreamkrydda i varenda restaurangrätt under 350 kr.

 • Lathet

  Var det inte BLC som hade Morris, Wolsley och van den Plas? Badge enginering.

 • Odalman

  SEAT = Sociedad Española de Automóviles de Turismo

 • Maventwo

  Men är SEAT ett ursprungligt bilmärke såsom Skoda är?
  Eller har VW startat upp märket SEAT i Spanien?

 • Tfs_svensk

  Nja, det var en spansk version av Italienska Fiat. Ungefär som Opel och Wauxhall. Samma bil med olika namn.

 • Jan F

  Det var BMC eller senare BLMC !
  Dom hade Austin, Morris, MG, Triumph, Rover, Jaguar, Wolseley, Riley, Leyland
  Vanden Plas var kaross byggare.
  Och, ja dom var världsmästare på badge engineering.
  Turligt nog gick dom i graven.

 • farbror Sven

  SEAT´s fabriker ligger i Spanien. Att det är skillnad på produktivitet mellan på halvfart gående spanjorer och tyskar är väl knappast förvånande?

  Tänk om fabriken legat i Grekland….eller Argentina….

 • ErikGoran

  Tycker att Audi-modellerna överskattas ständigt. Visserligen säljer den bra men ständiga problem och reparationer måste göras. Dyrt är det också och dom har dålig service. Väljer mycket hellre BMW.

Valaffisch med vänsterledaren Alexis Tsipras vars parti kan få absout majoritet i Greklands nya parlament vid söndagens val. svd i aten | val i dag

Grekland väntas gå mot vänster i valet

”Europas farligaste politiker” hårsmån från majoritet.

”Självklart skriva av grekiska skulder”

analys

Lindvall: Inget land klarar den statsskulden.

S har tappat det stora lyftet – och lite till

Ny SvD/Sifo

Men Alliansen gynnas inte.

Nyfött barn hittades i den öppnade graven

bilder

Alexanders öde gäckar fortfarande.

Skelett från nyfött barn hittat

grafik

Följ med in i den över 2 000 år gamla graven.

Kostnadschock när räntan blir ”normal”

Fullt belånad etta: 14 300 kronor per månad.

”Vi måste klara att konkurrera globalt”

Davos

Kinberg Batra om Sveriges utmaningar.

V hotar stoppa
tredje pappamånad

Linde:

”Kommer inte ge passivt stöd”.

Bomb exploderade i Kairo

Egypten

Aktivist sköts ihjäl inför årsdagen.

Falska ord lades
i Churchills mun

50 år sen

Citaten som speglar Churchills liv.

Motsägelser präglar minnet av Churchill

under strecket

Centrala gåtor fortsätter att gäcka.

Så får du grannen
att sluta ful-elda

Berglins

Om kommandot för rubriksättare.

Tårfylld förlust för ”The Mauler” i natt

MMA-gala

Matchen slut efter två minuter.

”Galorna ger en blodig eftersmak”

lindblad

Haussen både enkel och svår att förstå.

Den glömda filmen
med Bah Kuhnke

Sveriges första spaghettivästern glömdes bort.

<b>På fågelbordet, grönfink:</b> Jämnt gulgrön runt om, men gul vingkant. Ca 16 cm. Var sällsynt men populationen har vuxit kraftigt

16 vanliga fåglar som svensken förväxlar

Så skiljer du på fåglarna runt knuten.

FOTO: Thomas Molén

”Att hata islam är
inte en fobi för mig”

BRÄNNPUNKT

Rexvid om Bah Kuhnkes satsning.

Sågar körförbud för transpersoner

ryssland

”Kan inte påverka trafikvettet.”