Framgångar för oppositionen i Singapore

Det är inte många länder där ett parti som vinner 81 av 87 platser i det nationella parlamentet tolkar detta som ett svårt bakslag. Men att oppositionen fick sex mandat i valet i förra veckan har skakat Singapore, där det styrande People’s Action Party, PAP, har suttit vid makten sedan 1959. Sedan Singapore blev en självständig republik 1965 har PAP varit nästan helt ensamt i parlamentet, och oppositionen aldrig haft mer än på sin höjd en eller två ledamöter. Av antalet röster fick PAP 60 procent, jämfört med 67 2006 och 75 2001.

Den som dominerat Singapores politik och förvaltning sedan 1959 är den nu 87-årige Lee Kuan Yew. Men efter vad PAP måste betrakta som ett katastrofval avgick han från sin sista kabinettspost, ”minister mentor” tillsammans med en annan f d premiärminister och sedan ”senior minister”, Goh Chock Tong.

Det hjälpte inte att Lee innan valet hotade väljarna med att önska dem lycka till om de röstade på oppositionen, men att ”de har fem år på sig att ångra vad de gjort”. Trots den demokratiska fasaden är Singapore ett auktoritärt styrt land där valkretsar som tidigare valt oppositionskandidater straffats med inskränkta förmåner. Det faktum att de flesta singaporeaner bor i billiga lägenheter som ägs av staten är ett annat sätt på vilket befolkningen hållits i schack. Medierna är också strängt kontrollerade och det förekommer nästan ingen öppen politisk debatt.

Den nuvarande premiärministern, Lee Kuan Yews son Lee Hsien Loong sade efter valet att det var en ”vattendelare” och att ”vi hör er” till väljarna. Om trenden fortsätter kan PAP förlora ytterligare stöd från befolkningen. Det hjälper inte att säga att Singapore utvecklats från tredje till första världen och har en högre levnadsstandard än alla andra länder i Sydöstasien. Den yngre generationen, som är välutbildad och ofta berest, accepterar inte det argumentet. Många, och bland dem några av de bäst utbildade, har redan ”röstat med sina fötter”, dvs emigrerat till Australien och andra länder. Även här i Thailand bor många singaporeaner som tröttat på ”barnvaktssamhället” som de kallar det.

Singapores regering har nu fem år på sig att övertyga den yngre generationen om att man är beredd att ge folket lite mer frihet. Eller som Lee Hsien Loong själv sade efter valet: ”Om vi inte utvecklar oss hittar en modell som fungerar ser det illa ut för PAP och Singapore.”

Visa kommentarer (19 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Den käre, gamle Julius Caeser i sin bok ”de galliska krigen” redovisar varje folkgrupp med sin rätta benämningen….och det är mängder med namn, skulle behövas en databas för att hålla reda på alla…..

 • Michael Folkesson

  Men visst har väl såväl det spanska som det polsk/ukrainska Galicien en keltiskt bakgrund?

 • Anonym

  vet inte hur man kan veta sånt, men har sett en karta över kelternas nuvarande utbredning-ett bälte med irland-södra england-vallonien-lothringen-elsass-schweiz och-polen-typ? kan föreställa mig att vallonien är ett kärnfäste faktiskt? dom s.k. ”jättarna” i norden torde väl vara ur-kelter av bästa märke? var har man fått ordet kelt ifrån ? begreppet germaner är dimmigt-tex lär nabateer från romerska garnisoner i bayern ha slagit sig ner i danmark  på 200-talet och assimilerats – det var alltså ”araber” helt enkelt.

 • http://twitter.com/stationsvakt Johnny Söderberg


  tex lär nabateer från romerska garnisoner i bayern ha slagit sig ner i danmark  på 200-talet och assimilerats – det var alltså ”araber” helt enkelt.” 

  Åfan. Om det stämmer; faktiskt ÄR ju danskar – om inte mer mörka – så åtminstone mer mörkhåriga än vad svenskar och norrmän är. Inbillar jag mig åtminstone.

 • Anonym

  nja, sånt är svårt att veta-egentligen finns det inte så många ljushåriga här heller-men jag vill gärna tro att de rena kelterna är litet speciella-inter minst till sättet, rätt aggressiva-gillar idrott. men jag har faktiskt träffat en del danskar som man kan tänka sig komma från äldre kulturer söderifrån? tror att  i alla tider har folk rört sig långa sträckor i alla riktningar, man har sökt sin utkomst helt enkelt. idén om raser och folk har fötts bland litet efterblivna kvarstannare helt enkelt? ärligt talat kanske kelterna är rätt hemkära?

 • http://www.facebook.com/people/Sven-Erik-Hansson/1561043228 Sven Erik Hansson

  Kelter och galler och andra folk som slaver, finsk-ugriska och latinska folk talas det om.Men germanska folk som ”vi” tillhör talas det inte om.Det ordet har blivit laddat.

 • http://pulse.yahoo.com/_T423CWICYDXS3YLYTAFLZWBQNI Charlotte

  Hur menar du då? Den sista meningen i artikeln är ju: ”Från och med Julius Caesars tid, på 50-talet f.Kr., började romarna
  uttryckligen skilja mellan folk i öster (germaner) och folk i väster
  (galler), men det rörde sig fortfarande främst om geografiska
  samlingsdefinitioner.”

  Och Tacitus ”Germania” kom ut i nyöversättning för några år sedan och blev mycket uppmärksammad.

 • Anonym

  Det talas massor om germaner. Det här inlägget låter mest som martyrönsketänkande tycker jag.

 • Anonym

  Det finns ju en teori om att nordgermaner i allmänhet identifierade sig som danskar, eller åtminstone dansktalande, så länge de alla pratade mer eller mindre samma språk, med tanke på att Snorre Sturlasson på Island ansåg sig skriva på danska.

 • Anonym

  efter trojas fall 1184 fkr skulle trakerna ha rört sig norrut längs don-ryssarna kallade dem aes (vattnet) alltså asarna….

 • http://www.facebook.com/people/Sven-Erik-Hansson/1561043228 Sven Erik Hansson

  Jag gör ett nytt försök det förra svaret blev borttaget.
  När nyöversättningen kom ut så upprördes en populärhistorisk skribent som skriver i DN.Hon stämplade boken som ra………..sk.

 • Anonym

  Jag vill varna för trä!
  Det är möjligt att trän formas till en flisa och det kan skada ögat om den skulle råka hamna där. Så alla gravida kvinnor bör uppenbarligen hålla sig utom kasthåll från skogen, och helst slänga bort sina större krukväxter också. Annars måste man oroa sig, oro oro oro.
  Bara statliga byråkrater och statliga ”forskare” är säkra. Ingen har väl någonsin genom världshistorien skadats av lite mer statlighet, eller hur? Eller nej förresten, jag glömde, statlighet råkar ju vara en av de vanligaste dödsorsakerna, ojdå! Men lyd bara statspamparna som bär vit läkarrock utanpå sina svarta uniformer, och tänk inte själv, så blir nog allt bra ska’ru se…

 • Anonym

  Det är inte bara i Sverige som amalgam har förbjudits.
  Det var en hysteri när man inte visste vad som kom därefter.
  De enda material som jag kan förespråka är guld och keramik, hellre guld.
  Nu kan jag endast svara på 2 inlägg till…

 • Vorster

  Livet är en illusion och den ska vi vara rädd om.

 • Anonym

  Hitta andra alternativ…”forskare” avråder, skrämmer, rekommenderar….Vi kan inte låta ”forskare” med en egen politisk, ekonomisk agenda, styra detta land…var finns människorna med sunt förnuft…

 • Anonym

  Jag vill, i samma anda som artikeln, varna alla för att fylla munnen med alkohol!
  ………..

  Detta kan leda till berusning och därpå beroende olyckor som seriekrockar, självmord, mord, dråp, familjedramer, förhastade uppsägningar, chefskäftsmällar med påföljande arbetslöshet, en tro på vad politiker säger och – framför allt; en svårartad sjukdom som inträder dagen efter alkoholens intagande och som endast kan botas med böner, salt sill, rå lök och B-vitaminer…

 • Anonym

  Synd att vetenskapen inte varnade Eva å Adam att deras tro inte höll måttet.
  Jasså vetenskapen fanns inte då.
  Men nu då nu finns den ju !
  Har evolutionen gått för långt går den inte att hejda säjer d

  .
  Med den vet(en)skapen barkar de åt skogen , Gode Gud ! 
  O jul på er alla ”hen” -tomtar.

  Till dej ”bigson 16″ :
  Adam å Eva ja, tror du inte att åtminstone Adam mixades av *stjärnstoff?
  Frågan är , består inte större delen av dagens ”tomtar” av sådan materia, tror dom ?
  *I min Bibel står det att Adam blev till av jord men visst låter Stjärnstoff bättre å andra sidan han var ingen direkt stjärna som gick på Evas fint.

 • Anonym

  Ja tro och vetande är det avgörande elementära ämnet för alla att vara mentalt klar över om vi vill slippa bekymra oss över utveckling.

  Fortsätter de folkutbredda motsättningarna om tro och vetande ökar oroligheterna för vart det ska sluta vilket har förlamande effekt. 

 • Anonym

  Saknar helt artiklar om familjepolitik och barn dock. Även om de allra minsta inte själva kan göra sin röst hörd så borde någon annan göra det åt dem: http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.1156630-hog-tid-for-en-ny-familjepolitik

Migranter i en överfull gummibåt utanför Libyens kust. eu-toppmöte

EU-militär ska stoppa båtflyktingarna

Ska se till att migranterna aldrig lämnar Afrikas kuster.

Cataniabor väntar på stöd från EU

svd på sicilien

FN-arbetare skeptiska till EU:s plan.

Gisslan dödad av misstag av USA

pakistan

Obama tar på sig ansvaret.

”Ränteavdraget är inte en aktuell fråga”

Ministerns förklaring: M vill inte diskutera det.

”Vi bör stå upp mot radikal islamism”

BRÄNNPUNKT

Sara Skyttedal: Göteborg bör ta ansvar.

40 svenskar döda i strider för IS

Uppåt 40 svenskar har dött i strider för IS, enligt Säpo.

Förskolor anklagas för bluff med siffror

Stockholm

”Situationen kan vara ännu värre”.

Förbundet: Det är oroväckande

lärarbrist

”En tidsfråga innan det sker en olycka.”

Lambertz: Döde journalisten lurades

Quickfallet

”Har avsiktligt vilselett läsarna”

Riktigt hårda artister
söker faktiskt hjälp

Lokko om Cobain

Grunge var en styggelse.

Färgstarka bilder
visar utbrottet

Chile

Se bilder från vulkanutbrottet.

Han tjänar mest
- av alla musiker

Lista

Ökade förmögenheten med 262 miljoner.

Fick placebo – lyfte mer än någonsin

TRÄNING

”De trodde att de fick steroider.”

”Jag ger killar falska
förhoppningar”

Psykologen

”Modigt att du hör av dig.”

25 år
Hubbleteleskopet firar 25 år med bländande himmelska fyrverkerier – och presenterade på torsdagen sin 25-årsjubileumsbild. Den föreställer ett jättekluster av ca 3 000 stjärnor som kallas Westerlund 2, uppkallad efter svenska astronomen Bengt Westerlund som upptäckte den gnistrande grupperingen på 1960-talet. Westerlund 2 ligger 20 000 ljusår från jorden i stjärnbilden Carina. <b>Bläddra gärna vidare för att se fler spektakulära bilder som tagits med teleskopet – och som i många fall ses som rena konstverk.</b>

Revolutionerat vår bild av universum

Hubble har ändrat synen på universum.

Växterna som plågar pollenallergikerna

Lista

Växterna som allergiker bör se upp med.