USA: Skatter utan representation

WASHINGTON Det drar ihop sig. De amerikanska självdeklarationerna ska vara inne vid midnatt den 15 april och invånarna i District of Columbia protesterar förgäves mot bristen på inflytande.

Parollen på registreringsskyltarna i stan lyder ”Taxation without representation” men någon representation i kongressen lär det inte bli tal om.

När demokraterna innehade betryggande majoriteter kongressperioden fanns det visst hopp, som dock slocknade efter det republikanska övertagandet av representanthuset i januari i år.

Om DC fick ”statehood”-status skulle det nämligen sannolikt bli tre nya demokrater i kongressen: två senatorer och en kongressledamot.

Borgmästaren Vincent Gray greps av polis i veckan när han demonstrerade utanför kongressen mot planerade nedskärningar och han skrev följande i ett debattinlägg:

– Equally as disturbing as being shut out of the democratic process is the fact that the District of Columbia is the only state, city or local government in the entire nation that could not use its own tax generated revenue paid by its own citizens to serve those very same citizens during a federal shutdown. Why? The Anti-Deficiency Act forbids the District of Columbia from expending any of its own funds without authorization from Congress.

Fler protester, i regi av DC Vote, planeras på deklarationsdagen. Och här mer bakgrund om själva sakfrågan från DC Statehood Yes We Can.

Antalet invånare uppgår till runt 600000, enligt Census Bureau, med karta att klicka på för att jämföra befolkningstal i olika delstater.

Budgetpolitik dominerar ju just nu i USA och tv-kanalen CNBC passar på att uppmärksamma skatteflykten.  Becky Quick står bakom special på torsdagkvällen om 300 miljarder dollar som göms undan skattemyndigheten IRS.

Visa kommentarer (18 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Detta med D.C. som en icke-stat är en icke-nyhet!
  Duger ev. att kvirra om men knappast att skriva om.
  Mera i stort är USA ett ödesdrama av grekisk-tragisk klass.
  En liten krets leder nationens öden ung. som en gâng hovet i Versailles.
  Vad bryr väl dessa sig om ev. kurrande magar?
  Här är det inte ens kfml:s gamla ”klass mot klass” utan mera klass mot ingenting.
  Detta kan enl. min enkla bedömning sluta ganska illa.
  Hâller t.o.m. pâ att göra det! Hela tiden -och mer och mer ”behind the curve”.
  Annars är det ju ett fint land och sâ!

 • Anonym

  en superdoldis är karl IX:s gemål drottning kristina-hon bröt trenden med de slösaktiga vasa-sönerna och fick pli på karl. det fruktansvärda arbetet att betala älvsborgs lösen tex-hon kom från en finansfamilj i frankfurt och var mycket vacker-kanske det var för hennes skull som karl dolde flinten i pannan med nånslags flätning av hårtestarna? 

 • BigDemonicBunny

  Om man är intresserad av kvinnliga regenter så kan jag rekommendera http://guide2womenleaders.com som en bra introduktion.
  Speciellt delen ”Rules and Women in positions of political authority: Chronological lists from 4500 BCE to date” är en ganska uttömmande lista (med mycket korta biografier) över kvinnliga härskare genom tiderna.

  En kategori kvinnliga härskare som många inte har en aning om existerade är de många Prinsess-Abbedissorna som härskade i några av de många kyrkliga (och kvasi-kyrkliga) mini-furstestaterna under det heliga romerska imperiet. Ibland bestog de bara av klostret och lite omliggande mark, ibland så var det relativt stora landområden. Bland dessa furste-abbedissor så hittar vi bland annat den svenska prinsessan Sofia Albertina av Sverige (alternativt ”av Preussen” som hon är känd som utomlands. Dotter till Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika av Preussen) som härskade som Regerande Abbedissa i furstestiftet Quedlinburg (ett tag, Quedlinburg upplöstes 1803, och gick över till Westfalen som raskt förlorade Quedlinburg till Preussen bara några år senare).

  Precis som många andra norra kvasi-kyrkliga ministater så var Quedlinburg protestantisk och Sofia Albertina var inte en nunna (trots titeln), utan titeln som Abbedissa var en kvarleva av de ofta komplicerade traktaten som existerade inom det heliga romerska riket. Sofia var istället i realiteten en furstinna. Titeln hade alltså gått från att vara en katolsk kyrklig titel, till en protestantisk furstetitel (om än alltid kvinnlig, allt annat skulle ha varit otraditionellt).

 • Anonym

  Rörande historisk kvinnomakt kanske Olof Skötkonungs dotter Ingegerd ska nämnas, en av de första
  personerna i svensk historia och som blev rysk furstinna innan hon fyllt 20 år.
  Hon var ”vän och fager” men även viljestark och troligen en viktig rådgivare
  till sin 25 år äldre man Jaroslav, Storfurste i Novgorod/Kiev och möjligen var
  hon den som var mest dominant av de båda; ”hon som bestämde”. Före den
  historiska tiden i Sverige levde några andra kvinnliga aristokrater som vi känner
  till i vår tid: — I Fläckebo 5
  km väster om Sala finns en runsten med inskrift från
  1000-talet där Holmgöts hustru Odendisa får ett fint eftermäle: ”Gode bonden
  Holmgöt lät resa (stenen) efter Odendisa sin hustru. Det kommer icke till
  Hassmyra en bättre husfru som råder för gården. Rödballe ristade dessa runor.
  Till Sigmund var Odendisa en god syster.” — Vid Köpingsvik brändes i slutet
  av 900-talet en död kvinna i en fantastisk smyckeutstyrsel med bland annat
  olika bronsspännen och pärlor i mängd. Troligen låg hon i ett skepp. I graven
  fanns bl.a. en orientalisk kanna och ett bronsfat från Västeuropa. Redan detta
  visar att den begravda kvinnan var en utpräglad aristokrat med ett gods vid
  Köpingsvik. Men det fanns även en ceremonistav av järn. Detta är en
  härskarsymbol – en spira! — Den vikingatida kvinnans ställning som husfru
  innebar att hon var gårdens och hushållets självklara chef och nyckeln var en
  symbol för makten över hushållet som inte var någon begränsad befogenhet då
  gården var själva centrum i den vikingatida människans världsbild. — Estrid
  är Sveriges äldsta skelettfynd som identifierats och kunnat namnges. Hon var en
  inflytelserik kvinna som levde på 1000-talet i Broby bro i dagens Täby och blev
  60-75 år. Olof skötkonung var kung ca 995-1022. Hans hustru & drottning var
  Estrid, en opotritisk princessa. Estrid är ett namn som därför har anknytning
  till samhällets absoluta topp. Det verkar fullt rimligt att stormän i Sverige
  döpte sina barn med kungahuset som förebild om man respekterade kungafamiljen.
  Under samma tid och i samma trakt som Estrid levde har ytterligare två kvinnor –
  Gerlög & Inga – med betydande jordegendomar gm arv identifierats på
  runstenar. — Det fanns alltså mäktiga kvinnor även på Hedenhös tid.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1041570829 Erin Winslow

  Tack för länken!!!

 • Anonym

  Den enda egentliga lösningen på problemet är att öka invandringen till Europa och skapa fler no-go-zoner där ekonomin ändå är totalt svart.

 • LookMoo

  Man reglerar det som kan regleras. Ett företag med ”målvakt”-VD är väl knappast transparent. Knarkpengar som skickat genom diverse banker i världen ”luktar” inte när de kommer till Sverige.

 • Anonym

  Hurra! Mer pengar till den politiska pampadeln! Lägg ned industrin, ta investerarnas, entreprenörernas, arbetarnas och pensionärernsas pengar och ge dem till pampadeln. Pampadeln består av en handfull personer, I Sverige Reinfeldt, Borg och tre andra partiledare i regeringen, och några individer inom sossarna. Dess individers problem är att de inte har tillgång till några pengar. Bara jättelite. Offentlig sektor spenderar ynkliga ettusenåttahundra miljarder kronor i år. Det är 200 000 000 kr i timmen dygnet runt året om, eller 400 000 kr/år och anställd svensk. Det är ju för patetiskt hur snåla arbetarna är som i snitt betalar bara 20 miljoner kr i skatt och avgifter under ett yrkesliv.

  Nä, som sagt. Ta det som andra har skapat. Med hot om våld så är det mycket enklare än att försöka göra någon nytta för samhället genom att ömsesidigt frivilligt skapa välstånd åt sina medmänniskor. ni vet, det finns kossor och det finns slaktare.

 • Bjorn57

  Skattesmitare och skatteparadis behöver klämmas åt, inte för att ge politikerna ännu mer pengar, men för att lätta på skattetrycket för de företag och individer som solidariskt betalar de skatter som det demokratiskt beslutats om. Att skatteflykt skulle vara lagligt och ske enligt reglerna betyder inte att det är moraliskt försvarbart och skatteparadisen vet att mer öppenhet skulle leda till krav på regler som syftar till att förhindra skatteflykt. Eftersom skatteflykt i huvudsak är förbehållet de mäktigaste eller mest skrupellösa är det en rättvisefråga att ha regler som gäller lika för alla. Dessutom skulle ärligare skatteregler gynna rätt sorts företagande istället för de trixande finansiella bolag som nu suger livet ur ekonomin.

 • Anonym

  ”försvåra för individer och företag att skattefiffla” är ju bra i sak. Men motiven är enklare än så – man behöver plocka in mer pengar.

 • Anonym

  Det här kan man ju tycka lite si och så om, men om inte politiker är rättvisa eller talar sanning så utvecklas alternativ som faktiskt skapats tack vare dem själva.

  Om man har en plattskatt om ca 30% för alla så är ju det mer rättvist d.v.s. ju mer man tjänar desto mer betalar man in.

  I Sverige tycker man att man ska betala ytterligare 20% om man tjänar över 426300:- eller ytterligare 25% om man tjänar över 604700:-…….Är det rättvist att straffa de som är lönsamma och belöna de som är olönsamma?

  Naturligtvis ska det finnas sociala system som tar hand om de människor som finns i landet, men att vara socialbyrå åt hela världen och få tacksamhetsbetygelser som stenkastare och bilbrännare, det hade väl våra politiker åtminstone kunnat fråga oss om innan man bestämde sig för att göra slut på andras pengar.

 • Anonym

  Ni kan ju börja med att förbjuda riskkapitalsatsningar på skattesubventionerade marknader (apoteksmarknaden t ex) då, så att skattepengar slutar flöda till de skatteparadis som företagen som risksatsar alltid råkar befinna sig i, vilket gör hela transaktionen helt laglig dessutom… För närvarande är det lagligt att stjäla skattepengar men olagligt att inte betala in tillräckligt mycket av dem från sin inkomst, och jag är visserligen ingen ekonom, men är sådana regler verkligen gynnande för de statliga finanserna?

 • Anonym

  Det slutar med att en GB minister fastnar i ”Jerseys nät” i både strumpeband och apelsin av ekonomiskt pikant tema av skatteflykt men med vilken miss?,står väl i det ”Sun!”

 • Anonym

  Fast om vi hade en platt skatt på 30% så skulle nog inte den där lönen vara 604700…

 • Anonym

  Pengar skall inte betalas in till konkursade socialistregeringar, där de kommer utnyttjs av hycklande politiker, det blir inga jobb. Att åderlåta privata näringslivet kommer aldrig vara en bra lösning, det leder bara till fattigdom för folket. Pengar skall stanna där de skapats för att utveckla företagsamheten inte odugliga politiker.

 • Anonym

  ”1000 miljarder euro årligen. Det är svindlande 87 000 miljarder svenska kronor.”

  :-)

 • Anonym

  Mer pengar till pamparna, höj skatter och öka konfiskeringarna. Jo – så låter det, och journalisterna jamar bara med. Visst – man kanske måste förstå att journalistkåren i dag är avlönad av staten med skattemedel, och då måste man ju föra statens talan, precis som Pravda eller Folkets Dagblad. När kan vi få lite kritisk granskning av system och varför kompetens och kapital flyr stats konfiskeringarna. Avskaffar man finans centra, skatteparadisen, då flyttar ju bara kompetensen, kapitalet, och jobben, dit dom är välkomna.

 • Anonym

  Pamparnas paradis, på våran bekostnad. Huvud temat tycks vara att förädla konsten att konfiskera än mer pengar för sina maoistiska program. Kanske spelar det ingen roll, om man ser till ekonomierna är det här skattepacket på väg ut ändå.

I Kobane föds jämställdhet ur krig

Reportage

Ett krig mot IS - och för kvinnlig frigörelse.

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

Grekland: Vi kan
inte betala IMF-lånet

Skulle ha betalat 1,6 miljarder euro till IMF.

Vad är det som pågår i Grekland?

aten

Heta rykten och förvirrande utspel.

Ökänt lyxrally har lämnat Stockholm

Polisen i södra Sverige redo att ingripa.

”Det finns inte någon åsiktskorridor”

BRÄNNPUNKT

Myt som stryper debatterna.

400 civila kan ha mördats av IS

Palmyra

De flesta av offren uppges vara kvinnor och barn.

Världsnyhet kom
från svensk flygsajt

”Fick sitt genombrott när MH370 försvann”

Här tas småstadens fördelar tillvara

tips

Stadskärnan består av väl bevarade hus.

”Som att se Zlatan drämma in självmål”

krönika

Bilen som gör en Golgatavandring.

Ny studie: Svenskar dåliga på anpassning

Så förhåller sig svenskarna utomlands.

Se Måns Zelmerlöws första Idol-audition

”Heroes”- hjälten inledde karriären med ”Hero”.

svd story – för dig som prenumerant

Här byggs världens största hotell

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.