Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

VENICE Just här, där Mississippi mynnar ut i Mexikanska golfen, finns inte mycket mer än ett par smala vägar, oljeanläggningar, vadfåglar, några fritidsfiskare – och så en dekal klistrad på en vägskylt:

– Where is the Birth Certificate?

Ja, tror man inte på de papper som uppvisats från Hawaii så kan svaret förstås dröja, om nu inte fastighetsmagnaten Donald Trumps utsända lyckas gräva upp något nytt i Honolulu.

Det gäller de s k birthers som tvivlar på att Barack Obama är född i USA och alltså inte är legitim som president, trots att hans kampanj 2008 visade upp det intyg på ”live birth” som gäller som födelsebevis i Hawaii och verifierats av myndighetsrepresentanter som granskat vad som finns i BB-arkivet från 1961.

– I am leading a lot of polls and doing very well, sa Trump som flirtar med tanken på en republikansk presidentkandidatur och, av någon outgrundlig anledning,  sällat sig till tvivlarna.

Det var en motreplik till Obama-rådgivarens David Plouffes avfärdande:

– I saw Donald Trump kind of rising in the polls. Given his behavior, and the spectacle of the last couple of weeks, I hope he keeps on rising. There’s zero chance that Donald Trump would ever be hired by the American people to do this job.

Men ”the Donald” som mer än de flesta vet hur man drar pr-slipstenar håller ångan uppe och gick i svaromål mot den beska New York Times-krönikören Gail Collins som beskrev utbytet så här.

Trump leder för övrigt inte någon mätning.

Förhands på Obamas budgettal på onsdag finns här, i Wall Street Journal.

Fler bloggar