Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Det har gått ett år sedan president Barack Obama satte pennan under nya vårdlagen, Affordable Care Act.

Eller, rättare sagt, pennorna, för det var många som skulle få var sin till minne från denna historiska dag.

Meningen var att fler amerikaner ska få tillgång till vård, att försäkringsbolag inte längre ska få sätta maxbelopp för hur mycket en patients vård får kosta och att de galopperande kostnaderna på sikt ska minska – bl a i äldrevården.

Lagen kallas Obamacare av de många motståndarna som försöker att bromsa den, både i kongressen och i domstolarna.

I Vita huset hoppas man fortfarande att den motvilliga folkopinionen ska vända så snart fördelarna med nya lagen blir synliga (och definitivt senast nästa höst, när det är president- och kongressval). Vidare, försöker man säga att republikanerna målat in sig i ett hörn med en alltför omedgörlig hållning i ett läge när Vita huset signalerat vilja att ändra detaljer.

Det hela är oerhört komplicerat (tro mig, som följt debatten ända sedan Hillary Clintons dagar i Vita huset) och stämningsläget är ofta enormt uppskruvat.

”Födelsedagen” uppmärksammas i medierna och i Washingtons tankesmedjor – och Washington Post rapporterar att Obama ska ut på turné för att slå på trumman för lagen.

Här mer info, ur lite olika perspektiv, hos Heritage Foundation och Urban Institute som slår upp frågan på sina öppningssidor.

Fler bloggar