Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Det är HD-säsong, det vill säga den period på året när utslagen från Högsta domstolen börjar dugga allt tätare.

På onsdagen detta: yttrandefriheten viktigare än sörjande familjers känslor.

Fallet gällde medlemmar i fundamentalistiska Westboro Baptist Church som demonstrerat intill begravningar av soldater som dödats i Irak och Afghanistan. Skälet är att de anser att krigsoffren är en hämnd från ovan för den toleranta inställningen mot homosexualitet i USA.

Familjerna till de stupade var, förståeligt nog, störda över detta intrång. Nu kan pastorn i Westboro Baptist Church, som försvarat sig med den grundlagsskyddade yttrandefriheten,  fortsätta hålla upp sina sina plakat med ”Thank God for dead soliders” intill kyrkogårdar. Domaren Samuel Alito, som inte instämde med övriga åtta ledamöterna,  påpekar att fadern i målet är en privatperson som bara begärde att få begrava sin son i fred.

Annars har en del HD-skriverier på sistone handlat om att domaren Clarence Thomas inte ställt en enda fråga vid de muntliga pläderingarna under fem år, men däremot försvarat sin hustru och sig mot beskyllningar om att hennes konservativa engagemang inte är förenligt med hans ställning som HD-domare.

Annat som rör sig i politikens Washington:

– fler kritiker tycker att president Barack Obama borde vara tydligare om framtiden i arabvärlden. Det tal som han planerar inom ett par veckor räcker inte, anmärks det, inte minst efter tisdagens presskonferens där försvarsminister Gates och försvarsstabschefen Mullen beklagade att det är besvärligt att upprätta en flygförbudszon samt påpekade att fler militära operationer i området vore oklokt.

Ruth Marcus i Washington Post sammanfattar invändningarna: För mannen som fick posten genom att prata om förändringar vi kan tro på ter sig Barack Obama som en egendomligt passiv president. Antalet tillfällen där presidenten inte varit synlig – eller ovillig, motsträvig eller sen med att säga sitt – är förvånansvärt högt. Han är, alltför ofta, mer ”reaktiv” än inspirerande, mer försiktig än kraftfull.

– nervspelet om budgeten fortsätter, men efter en avvärjande manöver skjuts ödesdatum fram till den 18 mars.

– New Jersey-guvernören Chris Christie som sagt ” I already know I could win” i en intervju i National Review. Annars tvekar flera potentiella republikanska kandidater inför valet 2012. Det är alltid svårt att besegra sittande presidenter och tanken på Obamas kampanjinsamlingsmaskineri 2008 avskräcker.