Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Träffade just några svenskar som var på studiebesök i stan.

– Vad sägs om Sverige i amerikanska medier? ville de veta.

Personligen tycker jag att Sverige får ganska stor uppmärksamhet med tanke på vårt lands storlek men det går inte att förneka att det varit en del negativ publicitet på sistone – först valet i höstas, sedan Assange-fallet med turerna i rättsväsendet.

I söndagens New York Times belyses invandringspolitiken, med avstamp i Rosengård i Malmö, under rubriken Swedes Begin to Question Liberal Migration Tenets.

– Ingen har nåt jobb där borta. De skjuter på varandra. Det är en massa knark. De bränner bilar. Det får vara nog nu, enligt en Nick Nilsson, 46, som bor några kilometer från Rosengård.

Svenskarna befinner sig fortfarande i chocktillstånd efter Sverigedemokraternas intåg i riksdagen, skriver reportern Suzanne Daley med konstaterandet att spänningarna är extra synliga i Malmö där  stödet för partiet är starkt både i fattigare och rikare stadsdelar.

Slutsatsen är att flyktingmottagandet som fortsatte när arbetskraftsinvandringen upphörde blivit allt dyrare, samtidigt som det inte finns några jobb med arbetslöshet på upp till 80 procent i invandrartäta områden.

Det är inte bara svenskarna som uttalar sig som är kritiska mot den bristande integrationen, utan även invandrare som Ask Gasi från Bosnien:

– Det är tufft att titta på nyheterna. Det är muslim-det-ena och muslim-det-andra. Allt handlar om hur hemska vi är. Svenskarna säger inget direkt till en. Men de säger saker.