Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON En andra storseger för USA:s gay- och lesbian-community på kort tid.

På onsdagen meddelade justitiedepartementet att man inte längre tänker försvara en lag från 1996 förkortad DOMA, Defense of Marriage Act, med innebörden att ett äktenskap bara kan ingås mellan en man och en kvinna. Det lär ta ett tag innan följderna av detta oväntade – och sällsynta – drag klarnar, enligt en genomgång i Daily Beast, under tiden började debattvågorna svalla allra först på Politicos Arena.

I bakgrundsbriefingarna framhölls att Barack Obama ”kämpat” med frågan om enkönade äktenskap länge och noggrant vägt för och emot.

Nu när USA lärt känna Obama närmare under ett par års tid är det ord som ”överväganden” som ofta kommer igen i analyserna av hans inte alltid blixtsnabba beslutsfattande. I några ärenden väntade han för länge, exempelvis beträffande en annan kärnväljargrupps hjärtefrågor, nämligen fackföreningsrörelsen.

Samma omdömen om Obamas hållning fälls även i utrikespolitiken. Där anser de flesta, dock, att det var klokt att vänta med kraven på Hosni Mubaraks avgång – men kritiken ljöd allt högre under onsdagen fram till det senkomna fördömandet av Muammar Gaddafi i Libyen.

Men, åter till enkönade äktenskap, här mer om lagen med länk till brevet från justitieminister Eric Holder till talmannen i representanthuset John Boehner. Obama tänker inte längre som sittande president försvara en befintlig lag, men slutsatsen blir att han öppnat vägen för enkönade äktenskap i USA på sikt.

I december skrotades förbudet för öppet homosexuella att tjänstgöra i försvarsmakten, DODT, Don’t ask, don’t tell.