Annons

Världenbloggen

Ola Säll

Ola Säll

I Zimbabwe räcker det med att bara samlas för att se bandade nyhetsinslag från upproren i Nordafrika för att bli gripen av polis. Knappast kunde de 43 studenter, parlamentariker, jurister och fackföreningsfolk som i lördags gick till ett allmänt möte för att diskutera vad som hänt i Tunisien och Egypten ana att de några dagar senare skulle ställas inför rätta för landsförräderi – ett brott som kan leda till 20 års fängelse eller dödsstraff.

Statsåklagaren anklagar dem för att planera en folkresning mot president Robert Mugabe, som suttit vid makten i 31 år.

Mest känd bland de gripna är förre parlamentarikern Munyaradzi Gwisai, aktiv inom premiärminister Morgan Tsvangirais parti MDC.

Minst nio av de gripna har torterats under förhören, enligt advokaten Rose Hanzi, som arbetar för Zimbabwe Lawyers for Human Rights. Hon uppger att de slagits med brädor under fotsulorna.

Försvarsministern Emmerson Mnangagwa har varnat för att minsta försök att kopiera händelserna i Nordafrika kommer att slås ned.

Den två år gamla koalitionsregeringen mellan Mugabes och Tsvangirais partier är inte längre funktionell. Mugabe har sagt att han tänker utlysa val i år för att helt avsluta samarbetet, men Tsvangirai vägrar att delta i något val eftersom det finns avtal om att Zimbabwe först måste ha en ny och demokratisk författning. Arbetet med den nya författningen har blockerats av Mugabes parti Zanu-PF.

Dessutom vill MDC att en ny röstlängd upprättas, eftersom minst en tredjedel av personerna på den gamla är döda. Det lämnar fältet fritt för valfusk.

Våldet mot MDC-sympatisörer har ökat markant de senaste månaderna, vilket brukar vara ett tecken på att val stundar.