Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Sedan över en vecka pågår massiva demonstrationer i den amerikanska delstaten Wisconsin. I medierna gör sig många lustiga över parallella protester i Mellanvästern – och Mellanöstern.

Men, en mycket viktig skillnad är att man i Mellanöstern demonstrerar för ökade rättigheter och högre löner; medan man i Mellanvästern protesterar mot planer på minskade rättigheter och lägre löner.

Bakgrunden i korta drag: nytillträdde republikanske guvernören Scott Walker försöker täppa till hål i budgeten och kräver att delstatsanställda betalar mer av vård- och pensionskostnader själva – men också att offentligfackens rätt till kollektiva förhandlingar inskränks. Den demokratiska minoriteten i delstatsparlamentet har flytt till en grannstat för att hindra att parlamentet blir beslutsmässigt, medan tiotusentals lärare, poliser, brandmän och andra tågar på gatorna. De är villiga att gå med på försämrade lönevillkor men viker inte om de fackliga rättigheterna.

Händelseförloppet följs (se det senaste i lokaltidningen Milwaukee Journal Sentinel) med spänning i andra stater och i hela fackföreningsrörelsen som anser att detta är ett klassiskt fall av ”union busting”.  Folkopinionen är negativ till facket och en hel del avundsjuka pyser ut över de goda villkoren många delstatsanställda har, å andra sidan visar studier att de offentliga lönerna är sämre om utbildningsnivå vägs in.

Annat i det politiska nyhetsflödet i USA som inte får plats när fokus riktas mot Nordafrika:

– borgmästarval i Chicago på tisdagen, förre stabschefen i Vita huset Rahm Emanuel väntas vinna.

– Scott Brown, republikanen som knep Ted Kennedys stol i senaten, i intervjurunda om sina memoarer, Against All Odds, där han berättar öppet om alkoholiserade styvfäder och en scoutledares sexuella övergrepp. Får en att undra om Brown grunnar på presidentposten och vill ha ut de här sakerna i offentlighetens sken…

– så sent som i förra veckan föreföll det osannolikt att budgetstriden skulle leda till en stängning av federala förvaltningen, à la 1995-96, men inte längre. I en sammanfattning av dödläget i Politico konstateras att båda sidor tror att de kan vinna.

– ”…jag avskyr det här jäkla jobbet” ska Sarah Palin ha mejlat till sin nära medarbetare Frank Bailey som skrivit en avslöjande bok om förra guvernören. Detaljer sipprade ut först i Alaska, bl a på kritiska sajten The Mudflats.