Annons

Världenbloggen

Ola Säll

Ola Säll

Exilpresidenterna har tröttnat på exilen. Nu tänker de två landsflyktiga ex-presidenter som Sydafrika härbärgerat resa hem igen.

I morgon, lördag, lyfter Madagaskars demokratiskt valde ledare Marc Ravalomanana från Johannesburgs flygplats mot en osäker landning i Antananarivo. Där väntar kuppmakaren Andry Rajoelina, som tog makten för två år sedan. Rajoelina har gång på gång hotat att kasta Ravalomanana i fängelse så snart han bara får chansen.

Ravalomanana förklarade i torsdags att han inspirerats till hemresan av utvecklingen i Nordafrika:

– Frihetslängtan brinner i mitt hjärta. Vår dröm om frihet kan inte vänta längre.

I Sydafrika packar också Haitis förra president Jean-Bertrand Aristide väskan för att resa hem. Aristide flydde 2004 och välkomnades till en exil i Sydafrika av dåvarande presidenten Thabo Mbeki.

Även Aristide landar i en högst osäker miljö. Den sydafrikanska regeringen försöker via diplomatiska kanaler försäkra sig om att Aristide inte råkar illa ut efter landningen i hemlandet på den karibiska ön Hispaniola.

Man kan gissa att Aristide inspirerats att resa hem av att Haitis gamle diktator Jean-Claude Duvalier just återvänt från sin exil i Frankrike efter 25 år. Duvalier, mest känd som Baby Doc, greps av polis, men släpptes sedan. Han ska dock åtalas för korruption.

Ingen tyder på att den tredje av södra Afrikas flyende presidenter tänker resa hem. Etiopiens ex-härskare Mengistu Haile Mariam håller sedan 1991 en låg profil i Zimbabwe, där han som Robert Mugabes personlige vän har livvakter dygnet runt. Etiopien har i många år begärt honom utlämnad, speciellt efter en livstidsdom 2007 för medverkan till mord på 2000 personer.