Annons

Världenbloggen

Tomas Lundin

Tomas Lundin
Han är bara 39 år, adlig, ser strålande ut och har en rapp tunga och ett (allt för?) rörligt intellekt. Försvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg är Tysklands mest populära politiker. Han handlas som delstatschef i Bayern, en tung maktposition i det federala Tyskland, och många ser honom som kommande förbundskansler.
Men nu är han – återigen – i blåsväder. ”Minister copy and paste”, hånar medierna sedan juridikprofessorn Andreas Fischer-Lescano avslöjat att ”KT” (som kollegerna i regeringen kallar Karl-Theodor) i sin doktorsavhandling kopierat hejvilt – utan att varken citera eller uppge källor.
I morgontidningarna dokumenteras de omstridda texterna i all utförlighet: 97 rader ur Neue Zürcher Zeitung am Sonntag och hela avsnitt ut vetenskapliga föredrag som kopierats ordagrant. Karl-Theodor zu Guttenberg betecknar beskyllningarna om plagiat som absurda och har gett sig iväg på truppbesök i Afghanistan.
Oväntat stöd kommer nu från kvällstidningen Bild där den bitske Franz Josef Wagner skriver om avundsjukan i de slutna maktcirklarna i Berlin och om varje felsteg som kvitteras med ohämmad skadeglädje.
– Guttenberg har alltid varit snyggare än alla andra. Därför jagas han av drevet. Har han snattat när han var barn? Har hans fru ett barn utanför äktenskapet?
– Skit i doktorstiteln. Sluta att meja ner en duktig man!