Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Den tuffaste av de tuffaste budgetsherifferna kom till stan på onsdagen. New Jersey-guvernören Chris Christie drog fulla hus när han talade under rubriken It’s Time to Do the Big Things på American Enterprise Institute.

Det handlar om tre mål: att återställa fiskal sundhet, att ta kontrollen över skenande över pensions- och vårdkostnader och reformera skolan. Ingetdera partipolitiskt, fortsatte han, men sättet att nå dem är redan eller kommer att bli.

Christie avvisar alla spekulationer om att han skulle sikta på presidentposten trots att han fick fler röster i enkäten på CPAC-konferensen än flertalet av de potentiella republikanska kandidaterna och trots att Ann Coulter sagt i Fox News att han är den ende som kan besegra Barack Obama.

Mer än hälften av den del av väljarkåren som uppgett att de tänker delta i de republikanska primärvalen nästa år är ”birthers”. Eller med andra ord, de tvivlar på att Barack Obama är född i USA. Ytterligare 21 procent sa att de inte säkert vet i mätningen från Public Policy Polling. Vid ett möte i Iowa som  den republikanske pollstern Frank Luntz räckte de flesta upp händerna på frågan om de tror att Obama är muslim.

Kanske är det dessa opinionssiffror och -stämningar som ligger bakom de republikanska kongressledarnas vaga uttalanden i frågan.

– Jag tar honom på orden, sa först senator Mitch McConnell, och nu senast talmannen John Boehner, om födelseintyg och kristna tron, på en fråga i Meet the Press om han inte borde ta död på detta struntprat i de egna leden.