Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON När Christopher Hitchens bestämde titeln på sin nästa bok blev det The Quotable Hitchens from Alcohol to Zionism (uttkommer i maj).

I Hitchens fall skulle ju A:et lika gärna kunna ha representerats av ateism. Temat, och då indirekt bönens makt och ett eventuellt liv efter detta, dominerar det mesta den svårt cancersjuke Hitchens gör för tillfället (artiklar, den senaste, i Slate, ett påhopp på historieförfalskningen i hyllade filmen The King’s Speech, samt info om kommande seminarieframträdanden finns här). Nyligen intervjuades Hitchens i sin bostad i Washington av alltid lika lugne sansade Brian Lamb i C-Span-serien Q&A och upprepade att han inte ångrar sitt leverne, med rökning och alkohol, som kan ha bidragit till strupcancern.

– So it concentrates the mind a bit, fastslår Hitchens om cancerstadiet 4 och vetskapen att det inte följs av något femte men han tillägger att hans onkologer är ”underbara” och redo att pröva nya behandlingsmetoder.

Hitchens medger att det är svårt att tänka tanken att inte kunna återvända till födelselandet, Storbritannien, men att det då måste ske under en ”chemo holiday”, uppehåll i cellgiftsbehandlingen.

Lamb frågar vad Hitchens skulle göra om Henry Kissinger ringde och ville begrava stridsyxan. Det kommer aldrig att inträffa och det är ”ett skäl till att jag föraktar honom” svarar Hitchens som ju även skrivit kritiskt om personer som Moder Teresa.

För oss som följt och uppskattat  Hitchens välformulerade alster i olika medier i åratal är det bara att instämma i Brian Lambs slutord ”jag hoppas att vi ses igen om ett par år”. Eller med andra ord, måtte D dröja.