Annons

Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson

Nu publicerar vi Alkoholkartan på SvD.se, en unik sammanställning över alkoholens konsekvenser i Sverige. Kommun för kommun redovisar vi försäljning, dödlighet och brottslighet kopplad till alkoholen. Du kan enkelt söka upp din kommun för att jämföra med andra kommuner. Till exempel kan man se att Vaggeryd är den kommun i landet som har lägst brottslighet. Där säljs motsvarande 3,3 liter ren alkohol per person. Att jämföra exempelvis med Nordmaling där det säljs 8,6 liter per person.

Notera att vi bara kan redovisa mängden såld alkohol. Konsumerad mängd kan vara helt annan på grund av privatimport eller annat. Till exempel slår det genom i alla gränskommuner mot Norge, där Systembolagen säljer mycket sprit och vin som förs direkt in i grannlandet.

Alkoholkartan har utvecklats av vår systemutvecklare Daniel Halldin och vår grafiker Jenny Alvén. Den bygger framför allt på data från Statens folkhälsoinstitut. Vi har laddat ner datan, lagt över i ett Google kalkylark där vi kunnat sortera och göra beräkningar. Sedan är datat exporterat till en textfil som den interaktiva grafiken läser från.

Detta är ytterligare ett steg i vår utveckling av interaktiv grafik, se till exempel Inflyttarna del 1 och del 2. Den här gången sker det inte i samarbete med läsarna som med Räntekartan.

Vill du veta mer vilka källor som ligger bakom och vad som ingår i Alkoholrelaterad dödlighet, kan du läsa källförteckningen här.