Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson

Första veckan med nliv är avklarad utan större buggar. Backloggen innehåller fortfarande en hel del fix, som utvecklarna håller på att beta av, men lanseringen gick sammanfattningsvis väldigt smidigt. Det beror till stor del på att vi byggt vidare på beprövad teknik och struktur. Mycket av nya nliv.se baseras på det ramverk vi tog fram för SvD.se i mars 2011. Vi använder samma Escenicversion (4.3-8) som tidigare och planerar uppgradering av den först senare under året.

 

Under starten av projektet fanns det starka önskemål att vi skulle bygga den på ett responsivt ramverk så att sajten anpassades direkt till den browser användaren hade, men vi valde bort det, mest för att det skulle förlänga projektet.

En av de saker där vi byggt en hel del nytt gäller livebloggen. Inspirationen till denna lösning kommer framför allt från Guardian, men fler andra har också olika former av regelbunden livebevakning. Det är en utmaning för redaktionen att hantera en sådan daglig bevakning och kräver ett enkelt och smidigt gränssnitt. Det var också en utmaning att hitta ett verktyg som vi på lämpligt sätt kunde integrera i vår miljö.

Vi valde en lösning som bygger på ett externt chattverktyg från Netdialog, som vi redan använde på redaktionen, för direktbevakning och chattar. Det innehåller en enkel meddelandehanterare där man publicerar korta meddelanden som vi kan visa upp på SvD.se genom en iframe. Det nya var att vi skapade en helt ny, tätare integrering som innebar förändringar både på vår sida och på Netdialogs sida.

Jag bad systemutvecklaren Daniel Halldin svara på några frågor om lösningen:

Vad är nytt i lösningen?
– Jag har gjort en integration mot Netdialog i front-end och mot back-end. Vi valde bort det enkla spåret att använda Netdialogs standard iframes-lösning. Anledningen till detta var att vi ville ha full frihet vad gäller design, läsarupplevelse och även kunna ha samma presentation av datat när väl live-bloggen arkiverats.

Hur fungerar det?
– För att få så snabb uppdatering som möjligt byggde jag tjänsten så att client-browsern kan kommunicera direkt med Netdialogs api via JSONP (JSON with padding), alltså inte via SvD:s backend. Jag byggde funktioner för att hantera nya inlägg, uppdaterade och borttagna inlägg för ett antal olika innehållstyper, som inlägg från redaktör, läsarfrågor med svar, integrering av tweets, bild och video. I dagsläget har tjänsten en uppdateringsfrekvens på 5 sekunder, vilket upplevs som väldigt direkt.

För att kunna gå över från liveblogg-läge (där texten ständigt uppdateras) till text-läge (arkiv, där texten ingår i html-sidan och kan indexeras av Google och vår egen sökmotor) behövde vi bygga en funktion för att spara ner datat i artikeln.

Daniel förklarar här hur den lösningen är gjord:
– Jag byggde en event-lyssnare i java. Lyssnaren håller koll på när en liveblogg-artikel markeras som stängd. När det händer, laddas datat som tidigare levererats av Netdialog ner och sparas i artikeln. Livebloggen växar då läge från att presentera datat med javascript till att visa en back-end-genererad presentation.

Nu när livebloggen är lanserad kommer vi skapa motsvarande integrering mot chattar och direktrapporter på SvD.se. Netdialog kommer också släppa en mobilapp så att redaktören kan uppdatera via mobilen. Ett grundkrav från början var att livebloggen skulle vara tätt integrerad mot sociala medier. Vi har möjlighet att inkludera tweets i liveflödet och vi har också möjlighet att från Netdialogs verktyg samtidigt skicka ut inlägg både i liveblogg och på twitter.

I inledningen av projektet utvärderade jag flera olika verktyg som kunde vara lämpliga för denna lösning:

  • Befintliga cms (Escenic, Newspilot) – föll på att de inte är konstruerade för den här typen av korta meddelanden som ska fogas samman i ett flöde.
  • WordPress – också i grunden lik de ovan nämnda. För varje nytt inlägg måste man 1) Skapa nytt inlägg, 2) Skriva rubrik och ingress och 3) Publicera. Det är för många steg när man bara ska publicera många små korta meddelanden.
  • Twitter – till strukturen likt det vi ville komma åt, men inte gjort för liveblogg och man är helt begränsad till 140 tecken per inlägg.
  • Storify – har sina styrkor framför allt i kopplingen till sociala medier och möjligheten att integrera olika typer av innehåll, men API:et är begränsat, vi kan bara spegla innehållet från Storify, inte integrera det i vår back-end. SvD använder Storify aktivt i flera granskningar ex #skolmatskollen och #fultaxi.

Under projektets gång snubblade jag också över Scribble live, som jag ännu inte hunnit utvärdera. Jag har också noterat att UNT kör regelbundna liverapporter på ett egenutvecklat verktyg. Jag valde bort Cover it live (som bla Aftonbladet använder) för att jag bedömde det likartat med Netdialog och tidigare har det inte varit ett prismässigt intressant alternativ.

Det finns ytterligare några nyheter bakom skalet som vi tänker berätta om i kommande inlägg på Utvecklingsbloggen

 

 

Fler bloggar