Annons

Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson

Det är inte lätt att välja rätt i det stora utbud av konferenser man exponeras för. Det som i programmet ser ut att vara en spännande talare med ett intressant ämne kan vara mässande om självklara saker. Det som ser ut som en anonym medieboss från en tysk storkoncern visar sig vara kloka reflektioner och inspirerande strategier som passar rakt in i mitt område.

Som ni förstår lyckades jag pricka rätt i programmet den här gången. Wan/Ifra-konferensen Dagsvara (märkligt namn, ja men det lär har en förklaring) lyckades skapa ett kompakt och konkret program.

Först ut var Georg Konjovic från tyska mediekoncernen Axel Springer. Den för branschens avgörande frågan huruvida tryckta produkter kommer överleva, besvarade han med: ”Vi bygger vårt varumärke på innehåll, huruvida print överlever eller inte spelar inte oss någon roll. Det kommer alltid finnas behov av kvalitetsinnehåll.”

Det framtida problemet är inte tidningarnas överlevnad utan det är nya aktörer som tar redaktörens roll, exempelvis Zite och Flipboard.

Axel Springer med stora kända varumärken som Bild och Die Welt möter utmaningarna med sin egen variant av aggregeringstjänst – http://myeditionapp.de/

Ett annat inspirerande inslag från första dagen var den Slovakiska initiativet Pianomedia. Det är ett gemensamt betalparaply för alla landets tidningar. En inloggning och en betalning ger tillgång till flera tidningar och intäkterna delas efter hur väl de är besökta. Systemet verkar mycket flexibelt och en enskilde utgivaren avgör själv vad de vill ta betalt för. Det är till exempel tidningar som tar betalt för möjligheten att kunna kommentera artiklar, berättar Tomas Bella, CEO, Piano Media Slovakia.

Tyvärr missade jag avslutningen på torsdagen där Christoffer Larsson skulle berätta om VK:s övergång till WordPress som publiceringsverktyg för webben.

Det fanns ett konkret fokus för alla seminarierna och mycket att ta med hem. Torsdagens tema om juridik och pressetik i de sociala medierna samt utmaningar angående källskydd och molntjänster skapade en hel del tankar hos deltagarna. PO Ola Sigvardsson är tydlig när han vill att det norska beslutet att låta personliga inlägg i sociala medier också ska omfattas av det pressetiska systemet när de görs i anslutning till yrkesrollen, också ska gälla i Sverige. Claes Magnusson och Fredrik Strömberg hade helt olika ingångar på möjligheterna och farorna med att flytta allt fler redaktionella system till molnet. De var dock eniga om att det viktigaste är att skriva avtal som täcker behovet av säkerhet och ägarskap över datat.

Men det är en föränderlig tid och därför är Claes Magnussons slutråd alltid värt att ha i minnet: ”Det viktigaste inte att tänka rätt eller tänka fritt utan att kunna tänka om.”