Annons

Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson

Skit på skärmen, eller vad är det för en liten flugskit mitt i texten? Jag läser den senaste nyheten om Juholt i min iPhone och en liten svart prick på skärmen irriterar mig. Men den följer med när jag scrollar och först när jag zoomar in ser jag att den lilla pricken är några pixlar som hamnar fel. Men vad? Texten innehåller ju bara bokstäver på vit bakgrund.

Så hur kan det helt plötsligt dyka upp felaktiga fläckar mitt mellan två rader? Programmering är på ett plan enkel. Inget du ser har tillkommit av en slump. Alla processer går att spåra bakåt och det finns alltid en logisk förklaring. Men det här? Lite mitt emellan allting? Presentationen av artiklarna har föregåtts av månader av utredning, designarbete och programmering. Och i varje steg sker det noggranna kontroller. Stora fula fiskar fastnar lätt i testnäten, men här har uppenbart en liten minimal spigg smugit sig in. Hur har det kunnat ske?

Den minsta grafiska enheten på en skärm är en pixel och därför pratar vi ofta om att design och presentation ska vara pixelperfekt – korrekt ner till minsta beståndsdelen. Men hur noggrann granskningsprocessen än är är det ingen som har granskat varenda liten pixel på alla de olika kombinationer av operativsystem, webbläsarversioner och skärmstorlekar som förekommer. Därför hittar vi löpande fel av olika slags karaktär. Ofta är det ni läsare som är ivriga att påpeka felaktigheter, vilket vi tackar för.

Den här nyupptäckta lilla insekten visade sig vara en bildfil som hamnat snett. Troligtvis för att Safaribrowsern i iPhone hanterar tecken lite annorlunda än Safari på min Mac. De flesta ikoner på sidan visas med hjälp av en så kallad sprite-fil. Det är ett sätt att spara tid så att webbläsaren laddar in sidan fortare.

Här kan du se originalfilen som visar ikonerna, och i botten ser du att under ikonen för extern länk finns ett i. Det är ovandelen av den bilden som dyker upp i texten som en liten flugskit.

Så det fanns en logisk förklaring. Det är inte heller något stort problem, och är lätt att åtgärda. Händelsen visar bara en liten del av vardagen för oss som arbetar med att utveckla SvD.se till den bästa nyhetssajten. Det blir aldrig pixelperfekt, men vi försöker bry oss även om de små missarna.