Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson

Årets första större lansering på SvD.se gäller en förbättring av artikelsidorna. Sedan vi designade om sajten helt våren 2011 har vi sett en stor tillströmning av nya läsare. SvD.se har haft en ökningstakt på drygt 20 procent (genomsnittlig tillväxt i unika besökare per vecka, jämfört med motsvarande vecka året innan). Men vi märker att många nya läsare stannar högst tillfälligt. Vi vill att de ska få mer med sig vid varje besök och därför är huvudfokus för de förändringar vi nu gör att hjälpa läsarna vidare till mer och fördjupad information.

Sedan mitten av november 2011 har vi internt utvärderat vad som behöver förbättras, vi har tagit fram ny design och testat den i intervjuer med läsare. Årets första veckor har våra systemutvecklare byggt funktionerna, som nu testas internt innan de lanseras, förhoppningsvis under nästa vecka.

Vi har identifierat två områden på artiklarna där vi märker att läsarna har behov av länkar. Det första är det övre högra hörnet. Här kommer vi presentera toppnyheterna från startsidan inom den sektion artikeln tillhör. Detta med tanke på dem som snubblar in på artikeln via en delad länk. Vill man inte läsa vidare får man ändå en bra överblick över vad som är de viktigaste nyheterna.

Som ni ser nedan låter vi också rubriken och ingressen gå ut över artikelns smala högerspalt.

Det andra området är vid artikelns slut. Vi tror att läsare som valt att läsa artikeln vill ha ett så lugnt läsläge som möjligt. Därför har vi renodlat dela- och tipsaverktygen uppe i den smala spalten till höger om artikeln. Faktarutan i den här spalten visas bara om man aktivt fäller ut den. Det gör att man i de flesta fall får en ren högerspalt intill texten när man läser den. Alla länkar till relaterade artiklar presenteras sedan vid artikelns slut. Våra försök visar att här är läsaren mest benägen att klicka sig vidare.

Vi har fått en del kritik för att artikelslutet är för belamrat med annonser. Det har vi hanterat genom att koncentrera annonserna i en följd under artikeln, samtidigt som listan med de mest lästa artiklarna på sajten följer med när man scrollar, detta för att läsaren aldrig ska få en helt vit högerspalt vid långa artiklar.

Avslutningsvis kommer de nya artiklarna presentera fler intressanta nyheter inom områdena huvudnyheter, opinion och kultur/feature, under vinjetten SvD Utvalt. Det här är en presentation som rönte mycket uppskattning bland testläsarna, så det ska bli spännande att se vad ni tycker när vi lanserar detta.

Fler bloggar