Annons

Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson

23 olika projekt presenterades under torsdagsförmiddagen som avslutning av Schibsteds hackday nummer sju. Bland det som hackats ihop under onsdagen fanns sådant som automatisk komplettering av sök på Blocket, bättre presentation av övervakningssystem för Aftonbladets budbilar, samt test av nya javascript-ramverk. På tre minuter (max) skulle projekten redovisas. Responsive webbdesign var på tapeten och flera av projekten visade olika exempel på hur det kunna te sig på några av koncernens sajter.

Aftonbladets Anders Berg (Utvecklingschef Teknik) håller koll på tiden under demodragningarna. Max tre minuter.

Flera projekt hade också fokuserat på betalmodeller som Aftonbladet Plus och hur man kan sprida den eller få en bättre översikt av hur det går. Inget rörde direkt annonsaffären, vilket jag saknade.

SvD:s Simon Larsson visade ett exempel på succesiv sidladdning av SvD:s startsida, på samma sätt som till exempel Facebook laddar mer och mer när man scrollar nedåt. Daniel Halldin påbörjade en plugin för Plex så att man kan se SvD:s bildspecialer och webb-tv på sin hemma-tv.

Daniel Halldin förevisar sin plugin för Plex.

Hackday är ett definierat konferensformat där utvecklare samlas för att skapa en produkt under 24 timmar. Schibsteds hackday började som ett inititiativ bland Aftonbladets utvecklare, men har nu spritts till att omfatta alla utvecklare inom Schibsted-huset här i Stockholm.

Tanken är att man under koncentrerade former ska ägna sig åt ett projekt som man kanske gått och haft i bakhuvudet, men inte hinner utveckla under ordinarie arbetstid. Google har från början uppmanat medarbetarna att ägna 20 procent av sin tid att utveckla egna projekt. Aftonbladets utvecklare har varannan fredag eftermiddag vikt åt personliga projekt. I Sverige bygger bla 24 hour business camp på hackday-konceptet.

Filosofin bakom är att ger man människor frihet att ägna åt sådant de själva brinner för utvecklas deras kreativitet. Och det var tydligt att se av dagens redovisning hur mycket kreativitet det finns i utvecklargängen här i huset.

Det här var första gången hela SvD:s utvecklarteam deltog. Och första gången för mig personligen. Som journalist och utvecklingsredaktör är jag inte ”utvecklare” i den bemärkelsen att jag hanterar kodutveckling. Mitt projekt var att utvärdera Datasift en tjänst för ihopsamling av realtidsdata från nätet. Slutsatsen var att det är en spännande plattform där det är lätt att anpassa vad man vill få ut. Men mycket av det som går att göra med Datasift går att göra direkt med twitters egna API:er.

I morgon ska vi ha ett internt möte där vi sammanfattar och ser hur vi kan gå vidare med de idéer som presenterades.

Skärmdump: Plex-plugin för SvD:s multimedia, som gör det möjligt att se bilder och filmer på en vanlig tv.