Annons

Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson

New York Magazine listar 21 innovativa journalister som på olika vägar och med okonventionella metoder närmat sig journalistiken. Av dessa vill jag lyfta fram tre olika, delvis helt nya journalistroller, roller som jag tror vi kommer få se mer av den närmaste tiden även i svenska medier.

Twitterreportern
Med de sociala mediernas utbredning följer också en försämrad överskådlighet. Med smartphones och twitter är varje person sin egen rapportör. Och vid stora nyheter, som nu senast i Norge, blir flödet från alla rapportörer snabbt till en strid ström. Som jag tidigare noterat kommer rollen som kurator bli allt viktigare för att sammanfatta och verifiera eller avslöja rykten. För att rollen som kurator eller twitter-reporter ska fungera krävs det att det är en person som redan har stor tilltro i mediet.

Långläsarredaktör
På andra sidan korta twittermeddelanden finns de riktigt långa välskrivna texterna som kräver tid att läsas. Det är inte de man läser på språng till tunnelbanan eller i kön till snabbmaten, men när man väl satt sig ner och har 20 minuter över kan ett intressant reportage förgylla tillvaron. Instapaper, som ger möjlighet att spara ner webbsidor i ett renodlat läsformat är en av de populära tjänsterna inom detta område. Men det kommer fler. Longreads ger dig möjlighet att välja hur lång tid du har till förfogande och föreslår texter efter det. The Atavist satsar på texter som är längre än ett reportage men kortare än en bok. I varje dagstidning finns det varje dag ett antal längre välgenomarbetade texter som kan förpackas eller distribueras på nya sätt.

Datadetektiv
Databasjournalitik har det pratats om länge och det finns intressanta projekt, bla på SVT. Men jag saknar fortfarande integrationen med den löpande journalistiken. Ambitiösa projekt har sett dagens ljus men snabbt blivit inaktuella för de har ingen förankring i de dagliga nyheterna. Ett stort hinder är att många journalister direkt känner sig obekväma när det handlar om för mycket siffror och tabeller. En annan att det finns få enkla verktyg. Men det är på väg. Googles Public data explorer kommer vi se mer av. Tableau är ett annat webbaserat verktyg för att visualisera komplex data. Documentcloud är ett annat mycket spännande verktyg som bla Guardian använt sig av och vi skulle hemskt gärna vilja testa det, bara det blir tillgängligt för fler utanför betatestare.