Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson

För precis ett år sedan spikades projektplanen för en redesign av SvD.se. Idag har jag levererat en 32-sidig utvärdering och nu går jag på semester.

Det har varit ett projekt som upptagit större delen av min tid under det här året. Men jag har inte varit ensam. Sammanlagt 16 interna och externa resurser har varit direkt involverade. Fler har berörts under kortare perioder.

Jag kommer inte offentligt kunna redovisa alla slutsatser från slutrapporten. Detaljerna behåller vi för oss själva för den fortsatta utvecklingen. För även om projektet är avslutat fortsätter förändringsarbetet. En nyhetssajt måste ständigt möta nya önskemål från läsare och annonsörer i takt med förändringar i tekniken, användarmönster eller andra faktorer.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det varit ett mycket lyckat projekt. Kvittot från läsarna fick vi direkt efter lanseringen och annonsörerna är också nöjda. I min utvärdering har jag kikat djupare i loggarna för att spåra effekter av lanseringen.

Två avdelningar har tydligt vunnit på redesignen och det är Näringsliv och Opinion. Orsaken är bland annat att de numera har egna zoner på startsidan.

Efter en omfattande omgörning riskerar man normalt att tappa trafik. Men vår generella trafiktillväxt fortsätter med oförminskad takt. Det är kanske det starkaste tecknet på en lyckad redesign.

Rent tekniskt är sajten mycket stabilare än förut men vi behöver kapa laddningstiderna ytterligare.

Några nyckelfaktorer till att projektet gick så väl är att vi gjorde ett gediget förarbete, gav det rätt tid och väl kombinerade interna och externa resurser.

Vi har kvar ett antal punkter som vi inte är helt nöjda med och som vi behöver jobba vidare med, men de hamnar nu i den löpande förvaltningsutvecklingen.

Sammantaget har det varit det längsta och roligaste projektet under min tid på SvD och jag har lärt mig massor framför allt av dem jag jobbat närmast med i projektet.

Mer att läsa om projektet:

2010-05-26: Fredric Karén – Beslut idag: Redesign av SvD.se
2010-09-07: Ola Henriksson – Ramarna för redesignen
2011-02-04: Fredric Karén – Från SvD till Svenska Dagbladet
2011-02-15: Anna Thurfjell – Nytt eget rubriktypsnitt på nya SvD.se
2011-02-25: Fredric Karén – Här är nya helsidan för webben
2011-03-17: Fredric Karén – Välkommen till nya SvD.se

Fler bloggar