Annons

Utvecklingsbloggen

Johan Silfversten Bergman

Johan Silfversten Bergman

Jag och min kollega Daniel Halldin är just nu på plats i Bergen i Norge för Vizrt days. Vi är här för att lyssna på och förhoppningsvis inspireras av företaget Vizrt som står bakom Escenic, det CMS som vi använder på Svenska Dagbladet.

Konferensen inleddes med ett intressant föredrag av Sadfar Mustafa som arbetar som head of mobile media på Al Jazeera. Just Al Jazeera har de senaste åren arbetat framgångsrikt med mobil teknik och journalistik. Med små enheter och enkel teknik har man rapporterat direkt från slagfält, oroshärdar och katastrofer jorden runt.

En i sammanhanget rolig detalj var vilken vikt Sadfar Mustafa la vid Nokia N95, en telefon som på många sätt förändrade sättet att att arbeta med mobil video för Al Jazeera. Just N95 är en telefon som finns och har funnits på många svenska redaktioner i samma syfte. Och i den resa som Al Jazeera gjort finns också mycket att lära för svenska nyhetsorganisationer, stora som små.

1) Visa hela historien – berätta den inte bara

Med hjälp av GPS, geotaggade bilder och videor finns helt nya möjligheter att låta tittare och läsare följa hur en nyhet växer fram. Resvägar kan plottras på en karta och försvunna reportrar kan lokaliseras med GPS. Bakgrunden till hur ett reportage växer fram kan vara minst lika intressant som reportaget i sig.

2) Mobiltelefonen ersätter inte den stora kameran

Men en mobiltelefon är billig och ett flexibelt komplement. Men, telefonerna tar mycket stryk i arbetet, kräver en del träning och ett någorlunda fungerade telefonnätverk.

3) Testa olika typer av utrustning och program

Vid tester har Al Jazeera tillexempel kommit fram till att Nokia N8 ger bättre videokvalitet än Iphone 4. Och att Mac OS tar emot och behandlar videon bättre än Windows. Sammanhanget och den geografiska platsen avgör också vilken teknik som passar bäst. Vid jordbävningskatastrofen i Japan sände Al Jazeera tillexempel direkt med Skype och en Iphone.

4) Publicera även material som inte används

Al Jazeera publicerar ”överblivet material” på Al Jazeera Creative Commons Repository där användarna kan hämta och använda materialet själva.

5) Bli social med telefonen

Med en mobiltelefonen går det snabbt att ladda upp bilder och video till både Facebook och Twitter. Vilket innebär stora möjligheter för journalister på fältet att vara sociala med sina läsare.