Annons

Utvecklingsbloggen

Calle Österlind

Calle Österlind

Som vi tidigare skrivit om så bytte SvD.se rubriktypsnitt till vårt egna Sueca webb i samband med redesignen i mitten på mars.
Då typografin i hög grad påverkar upplevelsen av en sajt så var det ingen större tvekan om att vi ville göra detta, om det tekniskt var genomförbart utan allt för stora eftergifter.
I princip handlar det om att man inte använder en alltför gammal version av webbläsare, där Firefox innan version 3.5 är den vanligaste icke kompatibla läsaren som behöver uppgraderas.

Efter att undersökt en del kommentarer om ”pixliga rubriker” från pc-användare så har vi dock stött på ett mindre problem till, nämligen en inställning på pc (eller Windows egentligen) som kan ställa till det.
I Windows kan man slå av kantutjämning och då ser text på skärm generellt sett inte bra ut, men vårt Sueca-typsnitt kan upplevas som ännu pixligare än till exempel Georgia.

Kort sagt, är Windows kantutjämning avslagen ser alla sajter dåliga ut, men SvD.se kan uppfattas som ytterligare kantigare eller pixligare.

Denna inställning är normalt aktiverad men om man upplever problem så kontrollera funktionen så här (svensk Windows XP):
Start – Inställningar – Kontrollpanelen – Bildskärm – fliken Utseende – knapp Effekter och sedan kryssrutan ”Använd följande metod för att utjämna kanterna på skärmteckensnitt”
Den ska vara ikryssad samt helst stå på ClearType i dropdown-menyn under.
Har du svensk Windows 7 kan du läsa här och för andra språk och Windowsversioner finner du information här.

Mac-ägare påverkas normal inte av detta.