Annons

Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson

Idag startar redesignprojektet på SvD.se på allvar. Under mina snart fem år som utvecklingsredaktör på SvD.se har jag inte lett något projekt som varit så noga förberett. Vi har haft interna möten för att få fram förbättringsförslag, vi har haft fokusundersökningar bland olika användare och vi har utarbetat en noggrann projektplan som tidningsledningen godkänt. Så då kan projektet bara bli lyckat, eller?

Jag har varit med om de flesta av de större omgörningarna av sajten, och nu är det dags igen. Framför allt är det förarbetet som skiljer. Det var också länge sedan vi tog hjälp av en extern designer.

Faktum är att jag har aldrig varit så nervös för ett liknande projekt tidigare. Med lång förberedelse och stora ambitioner kommer också stora krav. Både från oss själva och från våra användare. Och en sak vet jag redan nu, alla kommer inte bli nöjda. För den stora utmaningen är att vi som jobbar så intensivt med detta projekt förändrar så mycket att våra besökare inte känner igen sig.

En annan fara är som vår designkonsult Mark Porter säger i den här intervjun. ”Webbprojekt är ofta stora och väl strukturerade. För många involverade åsikter kan göra att bra idéer blir urvattnade längs med vägen”. Det finns en stor risk att själva processen förstör planen.

Här hoppas jag få hjälp av er som läser Utvecklingsbloggen och följer vårt arbete på distans. Era synpunkter längs vägen kan hjälpa oss att hålla oss på rätt köl.

Så häng med, för nu sätter vi igång!

Läs mer om redesignen av SvD.se:

21/9: Formguru till SvD

20/9: Nej, SvD.se ska inte se ut som Guardian

7/9: Ramarna för redesignen

23/6: A visit at The Guardian

26/5: Beslut i dag: redesign av SvD.se