Annons

Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson

Att bygga webbtjänster idag handlar mycket om att använda och kombinera befintliga komponenter. Vallokalskartan är vårt senaste bidrag i den linjen. Där får du enkelt möjlighet att söka dig fram i ditt närområde vilka lokaler som finns och samtidigt se när det är öppet och vilka partier och personer du kan rösta på.

I fallet med vallokalskartan finns egentligen samma tjänst redan på Valmyndighetens sajt – val.se. Men jag tycker vi har gjort en mycket läckrare presentation och vi har dessutom kombinerat information om den enskilda vallokalen med vilka valsedlar som finns tillgängliga. Att myndigheter och organisationer tillgängliggör den data som de samlar in är oerhört viktigt. Då kan medborgarna själva skapa de tjänster de anser viktiga. Det är inte alltid myndigheterna själva lyckas göra den bästa webblösningen.

För att bygga kartan har vi använt följande källor:

Google Maps API

Vallokaler: xml från valmyndigheten

Valsedlar: xml från valmyndigheten

(All rådata från Valmyndigheten hittar du här.)

Google Maps API är ett väldigt kraftfullt API som gör det möjligt att presentera information ovanpå en kartbild. Det gör att vi behöver inte skapa en egen kartbild över Sverige och hålla en databas med alla orter. Den datan finns redan i Google Maps. I Valmyndighetens fil med information om alla vallokaler finns koordinaterna för respektiva lokal. Med dessa kan vi knyta rätt lokal till rätt plats på kartan. När vi vet var lokalen är placerad kan vi kombinera den informationen med filen med valsedlar och presentera vilka valsedlar som finns i respektive vallokal.

Här glappar tyvärr indelningen för vallokaler och valsedlar. På riksplanet är vallokalerna indelade i riksdagsvalkretsar som i många fall sammanfaller med länet. Men några stora län innehåller flera riksdagsvalkretsar (Stockholm, Västra Götaland och Skåne län). Datat för Valsedlarna är bara indelad för län och kommun och i de fall där kommun och valkrets inte sammanfaller har vi behövt göra en egen mappning (jag kan mejla dig den mappningen om du ber om det).

Vi använder också en lokaliseringsfunktion i html5 som känner av var du befinner dig och om du har en nyare webbläsare så öppnar kartan med din ort i fönstret.

Vi har också använt markercluster, en öppen kod för att klustra punkterna i kartan så att det blir överskådligt när man zoomar ut. Koordinaterna i Valmyndighetens filer bygger på det sk RT90-systemet medan Google använder ett annat system som kallas WGS84. Vi har därför behövt kod från Arnold Andreassson som skapat ett bibliotek för konvertering mellan de båda systemen.

För att förenkla och snabba på utvecklingen av tjänsten använder vi det populära JavaScript-biblioteket jQuery.

Med alla dessa verktyg är det möjligt att i princip klippa och klistra ihop en avancerad webbtjänst.

För designen står Tobias Gärder och för ”klipp och klistrandet”, som också kräver stor insikt i hur man programmerar och bygger webbtjänster står vår skicklige systemutvecklare Daniel Halldin.

Vallokalskartan är en tjänst som i högsta grad skapar nytta för våra användare. Hoppas du gillar den. Men den är också ett experiment – vad kan man göra av tillgänglig data och hur uppfattas det av användarna? Vad mer kan vi göra på SvD.se? Kom gärna med input.

För att följa utvecklingen inom öppen myndighetsinformation rekommenderar jag att du läser Opengov.se.