Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson

Det har varit stort intresse för opinionsundersökningarna de senaste veckan och med små skillnader mellan blocken lär det bli ännu mer fokus ju närmare valet vi kommer. Men opinionsmätningar är bara ett sätt att mäta vilka partier väljarna gillar. Nu när mycket av det politiska snacket förs på bloggar, mikrobloggar och på Facebook är det flera som lanserat olika tjänster för att spegla den politiska temperaturen i de sociala medierna.

För en vecka lanserade Kairos Future tillsammans med DN och A3J Politikerkollen som håller koll på antal inlägg om partier och partiledare på twitter. Politometern, liksom Blogipedia kan också visa trender, här baserade på blogginlägg. och det är en uppdaterad tjänst på gång.

Twingly, Aitellu och Saplo har också olika tjänster på gång, men inget är lanserat ännu.

Google har släppt en tjänst som mäter förekomsten av sökningar hos Google, men med tanke på den volym som Google har kan det också spegla relevanta väljarsympatier. Google har bara med riksdagspartierna men visar å andra sidan intresset för ett antal utvalda valfrågor.

Det är möjligt att jag glömt någon mejla i så fall eller tipsa i kommentarsfältet.

Och håll utkik!, för i veckan lanserar vi vår egen snackometer i samarbete med Silverbakk. Se skärmdump nedan. Den kommer mäta såväl bloggar som mikrobloggar, bilder och videoinlägg.

En viktig vattendelare är huruvida man redovisar positiva eller negativa skriverier. Silverbakk som vi samarbetar med menar att det inte är tillräckligt tillförlitligt att ur ett twitterinlägg vaska fram om det innehåller positiva eller negativa omdömen om ett parti eller en partiledare. Tänk bara på hur vanligt det är med ironi, och hur ska en automatisk tjänst utläsa att man egentligen menar precis tvärt om?

Varken opinionsmätningar eller olika tjänster för att mäta inlägg på nätet kommer visa det slutgiltiga valresultatet. Facebook är till exempel en stor felkälla för nättjänsterna. Med 3,7 miljoner svenskar i detta nätverk är det naturligt att människor här också snackar politik. Men den mesta informationen når bara ens vänner och går därför inte att spåra och mäta utanför det egna nätverket. Och jag tror inte Facebook själva kommer göra något med risk för än mer kritik.

Fler bloggar