Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson

Den populära, och i vissa läger hårt kritiserade valkompassen har nu uppdaterats. Justeringar har gjorts av viktningen och några frågor har ändrats. Dessutom är det möjligt att svara ”Vet ej” på fler än tre frågor.

Följande är skrivet av Tommy Möller, Stig-Björn Ljunggren och Christer Isaksson, som tagit fram kompassen tilsammans medTT Spektra:

Valkompassen är resultatet av en sammanvägd bedömning om var partierna står i ett antal centrala frågor, där det finns åsiktsskillnader. Partiprogram, regeringspolitik, ställningstaganden i riksdagsarbetet och utspel från partiledningarna är naturligtvis vägledande i dessa bedömningar.

Men ibland vägs även intensiteten i partiernas engagemang in i den viktning som görs. När ett parti exempelvis avstår från att driva en ståndpunkt som partiet formellt har, som socialdemokraterna när det gäller monarkins avskaffande, kan det betyda att den som tycker som det partiet gör i denna fråga kommer närmare ett annat parti som driver frågan hårdare (i exemplet monarkin ges vänsterpartiet ett högre värde än socialdemokraterna).

Resultatet av testet ska ses som en indikation på var man står politiskt efter att ha svarat på dessa 25 frågor. Det innebär dock inte att man därmed fått ett kvitto på vilket parti man står närmast. Kanske man brinner för en speciell fråga, och är ganska ointresserad av andra frågor? Även om kompassen försöker att ta hänsyn till det är det inte möjligt att konstruera ett test som fullt ut väger in styrkan i åsikterna i de hjärtefrågor man har.

I en valrörelse sker ständiga utspel från partierna, och ibland sker förskjutningar i deras uppfattningar. Därför sker ständiga uppdateringar av kompassen. En första sådan har nu skett, där också några smärre viktningsfel åtgärdats.

Vi som gjort kompassen tycker det är roligt med det stora intresset, både att göra och att diskutera valkompassen, och har tagit intryck av de synpunkter som framförts, både i mail och i blogginlägg. Engagemanget visar att politik är viktigt!

En förändring är att vi nu tagit bort den spärr som fanns när det gällde kravet att besvara ett visst antal frågor för att kunna få fram ett testresultat. Denna spärr fanns för att ge så rättvisande resultat som möjligt – om man alltför många gånger svarar ”vet ej” ger inte resultatet någon egentlig vägledning. Men spärren innebar samtidigt att det var omöjligt att få Piratpartiet som bästa alternativ eftersom partiet i flertalet av de frågor som finns i kompassen inte har någon uppfattning.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap

Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och debattör

Christer Isaksson, journalist och författare



Fler bloggar