Annons

Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson

En av de nya funktionerna i den nya html-standarden HTML5 är möjligheten till positionering av din webbläsare, dvs din webbläsare vet var du befinner dig.

För oss som använder iPhone eller mer avancerade mobiltelefoner är vi vana vid tekniken. När jag letar efter ett apotek utgår kartan från min position och kan snabbt ge mig närmaste vägen. När jag tar en bild lagras platsinformationen med bilden och bilden vet
själv var den är tagen. En möjlighet som vi testade i bildbloggen från Vasaloppet. Detta fungerar eftersom mobiltelefonen hämtar positionsdata från GPS-satelliterna.

Men eftersom GPS normalt inte finns inbyggt i stationära datorer eller laptops måste positionering av datorer ske på annat sätt. I html5 finns därför funktioner för att räkna ut positionen med hjälp av flera uppgifter från ditt datanätverk, som ip-adress, wifii, inklusive GPS om det finns.

Detta kan användas för att förenkla för dig som besöker SvD.se. Till exempel att du inte behöver söka upp din ort när du vill ha en väderprognos, utan du får per automatik prognosen för den plats där du är. Det kan också användas för att visa annonser med erbjudanden som gäller bara den stad du befinner dig i. Kom gärna med fler förslag till hur vi kan använda det.

Här är en sida där du kan testa det. För att kunna prova behöver du i nuläget Firefox 3.1b3 eller senare. Denna teknik ger inte samma noggrannhet som med GPS-positionering. I exemplet ovan ser du var jag positionerades och att min dator i verkligheten är ca 100 m därifrån.

Tack till NRK-beta för tipset.