Annons

Utvecklingsbloggen

Pelle Sten

Pelle Sten

Läsarnas intresse för väderprognoser är självklart kopplat till vädret. De stora trafiktopparna är under sommaren och vintern.

I december började vi använda data från YR.no, vår nya leverantör av väderprognoser på SvD.se.

Nu var det ett ovanligt händelserikt vinterväder i år så därför är det svårt att göra en heltäckande jämförelse. Vi kan ändå se att i jul var de sammanslagna siffrorna för vår nya väderkarta och de nya väderprognoserna mångdubbelt högre än vår gamla vädertjänst samma period förra året.

Vi tycker att det gått bra hittills med de nya vädertjänsterna, men vi märkte tyvärr av en del problem under vintern. Problemet låg inte hos YR.no utan det var Geonames, som levererar bland annat höjddata, som hade dålig tillgänglighet. Eftersom Geonames aldrig laddade in ordentligt kom aldrig kartan fram ordentligt. För någon vecka tillbaka uppgraderade vi vårt avtal med tjänsten och sedan dess har vi inte haft problem med tillgänglighet på grund av det.

Det är dock först i sommar vi kan se om våra nya vädertjänster är lyckade när alla vill veta hur grill- och badvädret blir.

En kommentar som vi fått angående väderprognoserna är att en del tyckte det var konstigt att vi kunde lämna så exakta siffror. För att göra prognosen tydligare har vi därför sedan en tid tillbaka tagit bort alla decimaler.