Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson

Det nya året är fortfarande färskt. Som vanligt har övergången till 2010 dominerats av trendrapporter och förutsägelser om det nya året. Några av de bästa trendspaningarna hittade jag på Samesamebutdifferent. Och här är en annan jag säkert kommer att återkomma till, med tio innehållstrender för medierna.

SvD.se planerar för ett år där kronprinsessans bröllop och riksdagsvalet kommer dominera nyhetsåret. Det läsarintresse och de diskussioner som förs kring dessa händelser på bloggar och mikrobloggar kommer vi att återspegla på bästa möjliga sätt.

Utvecklingsgängets ambitioner är stora och vi slutade hösten med en kreativ konferens i Nacka strand. Idéerna därifrån har konkretiserats ytterligare och här är några av de saker vi kommer jobba hårt med under våren:

  • byte av bloggplattform: Vi håller på att byta ut en egenutvecklad bloggmotor till en WordPress MU-installation. Den kommer lanseras inom kort med en ny, väldigt intressant bloggare.
  • på den nya bloggplattformen kommer vi använda Disqus för kommenteringen. Denna modul ska vi också testa på övriga sajten.
  • det bostadssök vi lanserade innan jul kommer knytas ihop med en omgjord bostadssajt med lansering den 22 januari.
  • vi har ett gammalt cms som fortfarande hanterar artiklar som importeras från TT. Detta ska bytas ut och förhoppningsvis integreras med Newspilot som redan används på hela tidningen.
  • vi har precis släppt en uppdatering av Quiz-appen för iPhone och vi håller på med två nya appar som ska lanseras under våren.
  • vi har tillsammans med Scoreradar tagit fram några nya tjänster för sportresultat Liveresultat och tabeller är delvis omgjorda. Nytt är en helt ny ticker som är på väg ut snarast.
  • många andra sajter erbjuder sms-flashar. Vi ska testa ett morgon-sms som man kan prenumerera på och varje morgon vakna med färska nyheter i mobilen.
  • den fasta panorama-annonsen som numera syns på Näringsliv ska vi vidareutveckla och förse med en menyrad, ungefär som Sydsvenskan har gjort det.

Ett av de största projekten den här våren är att vidareutveckla Bildspecialen. Varje gång vi har uppdaterat den har den fått större bilder och varje gång har de bilderna efter något år känts allt för små. Vi vill därför nu också bland annat kunna visa ännu större bilder. Vi vill visa dagen i bilder, tjänster som DN har och som Sydsvenskan har.

Hur gillar du att kika på bilder på nätet? Vad tycker du att vi ska förbättra med våra bildspecialer? Alla tips och förslag är välkomna.

PS. Du har väl inte missat nyheterna i mobiltjänsten. Från och med i december visas relaterade nyheter på startsida och artikelsida i http://m.svd.se.

Fler bloggar