Annons

Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson

Vid tvåtiden på tisdagseftermiddagen drabbades centrala Stockholm av ett strömavbrott. Som mest var ca 4000 abonnenter drabbade och vid tre-tiden var strömmen tillbaka.

För de drabbade var detta självklart en stor nyhet, men i ett större perspektiv är det en ganska liten nyhet och det kommer säkert bara bli en notis i morgondagens tidning. SvD:s redaktion släcktes ner och när vi journalister är mitt i nyheten tenderar vi alltid att värdera upp den.

Men det riktigt intressanta är att händelsen så väl illustrerar den företeelse som kallas realtidswebben eller realtidsnyheter. När det händer något kan man direkt se det i människors twitterflöden. Under den timme som strömavbrottet varade skrevs ca 60-talet kommentarer på Twitter. SvD som enda tidning länkade upp detta flöde direkt på startsidan. På så sätt kan vi som nyhetsmedium ge en mer direkt bild av vad som händer just nu.

Som sagt, detta var en begränsad händelse. Men företeelsen finns redan och vi kommer se mer av det på nyhetssajter framöver.

UPPDATERAT: Nyheten om strömavbrottet var måndagens tredje mest lästa nyhet på SvD.se. Så redaktionen gjorde en helt riktig nyhetsvärdering.