Annons

Utvecklingsbloggen

Johan Möller

Johan Möller

I kväll Under helgen håller vi på att flytta SvD:s webbservrar till en ny datorhall. Sajten kommer hela tiden att finnas tillgänglig, men vi kör vår sk backupsajt med ett begränsat omfång från och till. Det innebär att äldre nyheter och en del tjänster som tex kommentering och omröstningar inte fungerar.

Det kommmer också att innebära att våra nyheter inte kan uppdateras under vissa perioder i kväll.

Denna blogg kommer uppdateras löpande med driftinformation. Även vår nödsajt uppdateras löpande på svenskadagbladet.wordpress.com

LÖRDAG

Kl 13.00: Nedmontering av de första åtta maskinerna. Resterande sex tar all last. Redundans när den är som bäst.

Kl 20.00: Allt rackmonterat och det mesta grundläggande konfiguration av de åtta maskinerna är klara. Nu till lite ändringar i själva Escenic-uppsättningen.

Kl 23.30: Ett misstag gjorde att sajten hackade till lite i samband med en databasdump. Fortfarande skarp sajt – vi ligger lite efter i schemat.


SÖNDAG

Kl 02.00: Att få igång sajten i nya hallen med nya ip-nummer och lite ny systemarkitektur har tagit mycket längre tid än vi trodde. Enstaka detaljer drog ut på tiden, men nu gick vi över på backupsajt (den är tyvärr inte helt färsk)

Kl 04.18: En fräsch kopia av databasen importeras. Så fort det är klart kommer vi testa och sedan byta hall.

Kl 06.30: Tyvärr rullar vi fortfarande på backupsajt och kommer behöva göra det en stund även på morgonen.

Kl 09.50: Vi har skiftat till skarp sajt, men inte i rätt drifthall. Arbetet fortsätter.

Kl 15.15: Nu kör vi skarp sajt i ny datorhall, men tyvärr med inte helt uppdaterat innehåll. Vi jobbar på med full fart för att få igång allt tekniskt samt att arbeta upp en bra nyhetsförmedling.

Kl 16.15: Fortsatt flytt – nu rullar vi in de sista sex maskinerna till nya hallen. Kommer ta ett par timmar till innan allt är på plats.

Kl 18.20: Nu börjar vi kunna komplettera med de sista servrarna för att få full redundans igen. Sajterna har fungerat bra de sista timmarna.

MÅNDAG

Kl 01.25: Flytten är avklarad. Vissa detaljer återstår men alla maskiner är uppe och snurrar och vi har relativt bra redundans nu.


Kommentarer saknas från tidigare idag söndagen

På grund av databasimporter har vi tvingats att återgå till en tidigare version av innehållet och vissa artiklar från idag saknas nu liksom alla kommentarer på sajten från idag. Vi ber verkligen om ursäkt för det!