Annons

Utvecklingsbloggen

Johan Möller

Johan Möller

Natten mellan onsdag och torsdag uppgraderar vi det primära produktionssystemet för SvD.se till en senare version. Vi hoppas få flera fördelar genom detta, varav ökad prestanda och stabilitet på servrarna är de främsta.

Det innebär att redaktionen måste sluta uppdatera sajten kl 23.00 och sedan kommer vi inte kunna rapportera några nya nyheter förrän ca kl 06.00. Under hela arbetet räknar vi med att vi har SvD.se uppe, antingen den vanliga sajten eller vår backupsajt som inte är helt komplett funktionsmässigt, men innehåller de mesta av de aktuella artiklarna.

Tillgängligheten mot läsarna, dvs att sajten alltid svarar, har inte varit ett problem på länge. Vi låter Pingdom testa att ladda ned vår startsida varje minut från ett tiotal platser i världen och under sommaren har i princip inte en enda nedladdning krånglat, och då talar vi om drygt 40 000 tester per månad.

SvD.se kommer att rulla på Escenic 4.3-5, samma version som E24.se fick i förra veckan.

Status 00.15: Nu rullar vi med backupsajt, men den saknar tyvärr ett antal grafiska element (som spaltlinjer mm) som vi inte kan åtgärda just nu.

Status 06.30: Allting är fortfarande inte riktigt färdigt, vilket tvingar oss att fortsätta på backupsajt en liten stund.

Status 07.00: Vi kör på riktig sajt och vissa nyheter är ute, men ännu kan inte redaktionen jobba i systemet. Alla tillgängliga tekniker är på problemet.

Status 07.19: Redaktionen kommer in i systemet och kör på som vanligt. Allt fungerar sånär som på några detaljer.