Annons

Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson

Att granska statistik från sökmotorn är en intressant spegel för vårt nyhetsarbete. Tänk om vi inte skriver om det som läsarna tycker är viktigt? Och visst händer det att vi helt missar ämnen som är stora bland våra läsare.

Men vi anklagas också för att vissa saker ges oproportionerligt stort utrymme. Svininfluensan till exempel. Vi har sedan april i år skrivit över 300 artiklar om detta nya virus. Är det berättigat?

I och med dödsfallet i Uppsala har intresset ökat igen. Den senaste statistiken från vår sökmotor visar att sökningar på ”svininfluensa”, ”svininfluensan”, ”svininfluensa*” hamnar överlägset i topp i sökstatistiken. Dessa tre ord hade under en vecka sammanlagt 1104 sökningar (av totalt 54 209 sökningar – svansen är extremt lång). I normala fall är det bara de mer statiska begreppen, korsord och familj etc som toppar sökstatistiken.

Det finns uppenbart ett stort intresse av att veta mer. Sökningar via sökmotorn ser jag som läsarnas egen prioritering. Den är nästan helt opåverkad av i vilken ordning vi viktar ämnen och artiklar.

Topp 10 sökord för perioden ti 25/8-ti 1/9:

  1. svininfluensan
  2. lokko
  3. hillegren
  4. kierkegaard
  5. coldplay
  6. korsord
  7. afghanistan
  8. brännpunkt
  9. pirate bay
  10. israel