Annons

Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson

I sommar gjorde vi ett test med en ljudbok som man kunde ladda ner helt fritt från SvD.se. Boken fanns tillgänglig från den 29 juni till den 13 juli. Några kapitel lades ut varje dag och man kunde prenumerera på avsnitten direkt till ex iTunes eller Doppler. Boken var Erik Erikssons De svarta molnens tid, utgiven på Ordupplaget. Boken behandlar en ganska dold del av Sveriges neutralitetspolitik under andra världskriget, nämligen tyska transporter till Finland genom svenskt vatten.

Nu när vi är klara med sommarboken ska jag sammanfatta lite hur det gick. Sidorna för sommarboken har haft cirka 11 000 besökare. Podcast-feeden distribuerades via Feedburner och eftersom jag är ny användare av den tjänsten är jag lite osäker på hur jag ska tolka siffrorna. Klart är att det inte är jättemånga som prenumererat på filerna via podcast, knappt ett hundratal. 61 procent har använt iTunes, ungefär lika många på mac som pc. Google reader kommer på andra plats.

Att så många besökt sajten och så få prenumererat på feeden tolkar jag som att den stora majoriteten lyssnat direkt via webben eller laddat hem filerna därifrån.

Allt gick inte helt smärtfritt. Vi hade problem med servern som filerna skulle hämtas från. Av någon anledning verkade laddningen avbrytas om det tog för lång tid att hämta hem filerna. Det var inte jättetunga filer, ca 10-20 MB, men de som satt på en långsam uppkoppling kunde inte ladda hem kompletta kapitel. Jag la ut filerna på en alternativ server också, som verkade fungera bättre.

Dessutom visade det sig mot slutet av boken att sektionssidan där jag publicerade kapitel för kapitel bara kunde hantera cirka 50 poster. Och när vi kom mot slutet försvann de först publicerade kapitlen från sajten. En hel del arga kommentarer och mejl vittnar om detta.

Lärdomarna är: Ju större efterfrågan desto viktigare är det att allt fungerar. Att leverera en tjänst som inte lever upp till förväntningarna irriterar och skapar dåligt rykte. I detta fall kunde jag enkelt svara alla som mejlade och när vi kan hjälpa vänds genast sura miner till tacksamma tillrop.

Tack till Ordupplaget som gav oss möjligheten. Gillade du boken eller har önskemål om vi ska göra om det, gå in på SvD.se/sommarboken och tyck till, eller lämna din kommentar här på bloggen.