Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson

I dag är det bara en vecka kvar till Stockholm Marathon. Själv har jag tränat målmedvetet sedan november. Redaktionen på SvD.se har också förberett sig inför loppet. Redan i januari väcktes idén att vi skulle göra en speciell satsning på detta populära långlopp. Inspirationen kom från New York Times interaktiva grafik i samband med New York Marathon i oktober 2008.

Så här löd den ursprungliga idén: Långsiktig uppladdning inför Stockholm Marathon med mål att engagera läsarna och bjuda dem på en bra multimediaupplevelse. Målgrupp: anmälda med släkt och familjer samt löparintresserade som vill springa marathon. Målet är inte de som vill börja träna utan de som redan är igång.

Sedan dess har ett stort antal personer på olika avdelningar varit inblandade. Resultatet så långt ser du här på SvD.se/marathon. Vi är speciellt stolta över den interaktiva grafiken med tips från SvD:s löparveteran Björn Suneson och med möjlighet att snabbspola hela loppet ur löparens synvinkel. Jenny Alvén på grafikredaktionen är den som svettats mest med flashutveckligen. Vårt multimedieteam Kjell Svensson, Mathias Karlsson och fotochefen Joakim Ståhl har bland annat filmat tomma Stockholmsgator en tidig morgon, för att ge dem en upplevelse av loppet som inte springer själva.

Olika redaktioner har också skildrat det stora löparintresset från olika vinklar. Mest uppmärksammat blev reportaget om att sportdryck förstör träningen. Vi har avslöjat att den svenska långloppseliten halkar efter, och skildrat hur joggingfebern blivit big business.

Vi är också glada över samarbetet med entusiasterna Niklas och Krister på jogg.se. Det har resulterat i ett livligt diskussionsforum och en karta med tips på träningsrundor i Stockholmsområdet. Dessa delar kommer finnas kvar även efter maran och blir då mer fokuserade på andra lopp som Stockholm Halvmarathon och Lidingöloppet.

Vad händer vid startskottet, kl 14 den 30 maj? Jag har planerat att direktsända rapporter från hela loppet. Vi vill också försöka få in åhörare och andra ur publiken att bidra med filmer och bilder.

Mitt mål är att springa på runt 4 timmar och 30 minuter. Går slutfinishen av träningen bra, bör jag klara det. Men detta är mitt första maraton så det är nog först vid sjutiden på Stadion jag riktigt vet vad jag gett mig in på. Kom och heja (jag har startnummer 18331) eller följ vår satsning på SvD.se/maraton.

Fler bloggar