Annons

Utvecklingsbloggen

Pelle Sten

Pelle Sten

Alex Esser från Skyforge svarar på fyra frågor om sajten, affärsmodeller, inspiration och nätet.

Skyforge har skapat My Budget, en nätbaserad privatekonomisk tjänst. Tjänsten finns i en privat betaversion men har inte lanserats ännu.

Utdrag ur intervjun:

Vad gör er unika?

– Det finns många olika mjukvaror, både på webben och till datorn, som jobbar med ekonomiplanering. Ofta är de svåra att använda, samtidigt måste man spara alla kvitton och slå in alla transaktioner manuellt. Vi jobbar med bankkoppling, det vill säga att vår mjukvara integreras i internetbanken.

Hur ser affärsmodellen ut?

– Vi jobbar exklusivt mot svenska banker. Vi skräddarsyr en produkt; vi har en mjukvara som vi paketerar om och anpassar till bankens grafiska profil och integrerar det som en del av internetkontoret. [Banken betalar] licenser på årsbasis inklusive uppdateringar och support.

Vad inspirerade dig när du började med det här?

– Det är en intressant historia. Vi är tre personer som driver det här företaget, jag, Jacob Hansson och Niklas Silfverström. Jacob är väldigt duktig webbutvecklare men är inte så bra på ekonomi. Jag kommer ihåg i december för cirka ett år sedan, när han stod med sitt Bankomatkvitto och frågade ”Du Alex, du som är ekonom, kan du förklara för mig vart mina pengar försvunnit den här månaden? För jag kan inte ens köpa julklappar… igen.”

– Då började vi spinna vidare på det här, kollade på Lyxfällan, kollade på Konsumentverkets rapporter och insåg att det är ett problem som finns i samhället. Många svenska hushåll klarar inte av att ha kontroll över sin privatekonomi på månadsbasis.

Vad är mest intressant på nätet just nu?

– Att all mjukvara håller på och flyttas från operativsystemet på datorn till webben. Oavsett var du sitter i världen; din hemdator, på kontoret eller på ett webbkafé i Spanien så kan du komma åt dina bokmärken, dina filer (som ligger på Dropbox) och dina musikfiler (som finns på Spotify, Last.fm eller Soundcloud).