Annons

Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson


Juan Castro Nogales, fotbollsreporter på Marca och Rafael Alique, redaktionschef på Marca.com.

Under mitt besök i Madrid har jag mött två olika sätt att integrera tidning och nät. Marca.com är landets största sporttidning och på daglig basis störst på nätet av alla spanska medier. 1995 började man publicera nyheter på nätet.

Ett för mig lite udda beslut togs redan då men som enligt redaktionschefen Rafael Alique bidrog till framgångarna på nätet. Tidningen och webben skulle vara två helt olika produkter. Detta för att köparna av tidningen skulle få värde för pengarna. Alltså skapades en helt självständig redaktion som bara skrev och publicerade på nätet. Trots att det fanns en expert på internationell fotboll på tidningen användes inte hans kunskaper i nätupplagan.

Först nu börjar denna uppdelning luckras upp. I januari i år slogs nät och papper ihop till ett bolag. Vem som ska jobba för respektive kanal är numera ”en redaktionell fråga och inte en affärsmässig”, som Rafael Alique formulerar det. Nu håller man också på att utarbeta riktlinjer för hur journalister på print- och nätsidan ska samarbeta. Men redaktionschefen Rafael tror aldrig det blir identiskt innehåll i de båda kanalerna.

Ett annat exempel är 20minutos som fram tom februari i år var ett bolag men där nät och papper nu drivs som två separata bolag. Både tidningen och nätupplagan är gratis för läsarna, så därför finns ingen tydlig del som i Marcas fall som eventuellt skulle förlora på att nyheterna publicerades ”gratis”. Uppdelningen kom till för att ägarna ville få en bättre kontroll över kostnaderna i de båda delarna av tidningen.

Men även om 20minutos är delat i två bolag sitter journalisterna tillsammans, vilket de ännu inte gör hos Marca.

Det märks tydligt att frågan om integration är brännande för båda tidningarna. Läsarskiftet från papper till nät är tydligt, men än är intäkterna inte lika starka på nätsidan. Det är möjligen tack vare att Marca är en renodlad sporttidning man kan göra den uppdelning som gjordes från början. Sportnyheter i form av liverapportering, bildspel etc är något annat än referat och analyser dagen efter en match.