Annons

Utvecklingsbloggen

Pelle Sten

Pelle Sten


Eric Wahlforss på Kafé St. Oberholz i Berlin.


Soundcloud-grundaren Eric Wahlforss och hans affärspartner Alexander Ljung valde att flytta till Berlin för att starta sitt företag. I den här intervjun som gjordes innan det blev offentligt att musikföretaget tagit in 2,5 miljoner euro från investerare berättar Eric Wahlforss bland annat om Berlin som entreprenörsstad, hans och Alexander Ljungs Trustmojo-projekt och varför technostjärnorna flyttar till staden.

Varför valde ni Berlin?

– Det var flera olika faktorer. En bestämd idé var att inte starta i Stockholm eftersom vi kände att vi ville göra något internationellt redan från början. Då var det London, Berlin, Paris möjligtvis (men vi kunde inte franska så det föll på det), Barcelona kollade vi lite grann, Wien var vi iväg eftersom det fanns ett startup-program på gång där. Retrospektivt är vi glada att vi startade här. Det är många fördelar, framför allt för oss som musikrelaterad startup: det är en väldigt livlig musikscen här, det finns musiktech-företag här också. Det är låga hyror, låga lönekostnader. Nästan som att outsourca till öst, men man är kvar i centrala Europa.

Kan du rekommendera andra entreprenörer att jobba från Berlin?

– Ja, jag kan absolut göra det. En grej är att i Europa är det inte som i San Francisco, det finns inget kluster. I London har de något de pratar om: The Silicon Roundabout, som ligger runt Old Street. Och det är ungefär vad som finns i Europa om man jämför med Silicon Valley. Det är lite torftigt.

– Men Berlin är en fantastisk stad. Den känns väldigt entreprenöriell, det är ganska enkelt, det finns access till allting. Om man jämför med London är det så mycket billigare och mer okomplicerat att ta sig in i rätt sammanhang. Sedan är man nere på kontinenten, det är mer internationellt. Det är bra som svensk att få lite perspektiv på hur litet Sverige är i världen och hur lite folk känner till om Sverige förutom Ikea och H&M.

Om du jämför med att jobba från USA?

– VI tänkte lite på USA. Men det kändes väldigt komplicerat. Att komma dit och sätta upp ett eget bolag är nästan uteslutet.

– Samtidigt, vi har utnyttjat det exotiska i att vara i Berlin och försöka spela ut det mot Silicon Valley.

– London i retrospektiv skulle jag kunna tänka mig att kolla på en gång till. Där håller ändå på att hända något. Det är också där pengarna finns om man tittar på riskkapital.

Vad är statusen för det som Sxip-grundaren Dick Hardt kallar för Identity 2.0?

– Från entreprenörsperspektivet så är det väldigt intressant att till exempel Facebook Connect och liknande initiativ faktiskt håller på att vinna lite mark och man märker att det finns faktiskt reella fördelar att ha en delad identitet på nätet.

– Det har varit ganska mörkt på den fronten under lång tid. Det tog lång tid innan folk förstod ens användarnamn/lösenord-konceptet, att en sida kan vara personaliserad. Att nu plötsligt är min identitet en url som ligger på en annan sida, som jag måste koppla ihop med nya sidor som jag loggar in på. Att man flyttar över det på det sättet är inte helt glasklart för folk. Och det är ett förvirrande koncept.

– Det finns en person som heter Joseph Smarr som jobbar med det här på Plaxo. Han jobbar med en annan standard som heter Portable Contacts. I princip; om man kombinerar OAuth, Open ID och Portable Contact räcker det att man man skriver in adressen på min hemsida så synkar den alla kontakter. Den typen av standarder, om man ser det utifrån ett klart och tydligt use case, det här är verkligen smidigt att kunna göra med ett klick, då tror jag det kommer finnas en lösning så småningom. Sedan är frågan om det blir en ideallösning, det vill säga öppet, transparent och ingen lock-in, eller om det blir Facebook Connect eller någon Google-standard, det återstår att se.

Vad är det senaste som händer på Soundcloud nu?

– Det händer otroligt mycket spännande saker. Vi har just stängt en stor finansiering, vi har några amerikaner som har byggt en väldigt häftig field recorder-applikation (Se mer om Fire i Itunes) för Iphone som kan ladda upp musik direkt till Soundcloud med ett klick, eller ett tap säger man kanske numera, och vi har ett gäng stora skivbolag som håller på och designar om sina hemsidor för att integrera Soundcloud, att bygga in widgets på alla möjliga platser.