Annons

Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson

Jag har tagit en mikropaus. För en vecka sedan jag skrev mitt senaste inlägg på en mikroblogg. Det är ett medvetet val att minska tiden jag tidigare lagt på mikrobloggar, men det har inte varit helt enkelt.


Följande tre saker ligger bakom mitt beslut:

strulet med Jaiku som gör att inlägg inte kommer fram
tiden – veckan var särskilt intensiv på jobbet
jag har återupptäckt Google Reader

När jag använde Jaiku som mest fungerade den som ett mycket trevligt fikaställe och ett effektivt filter mot omvärlden. Med ett helt gäng skarphjärnor som kontakter behövde jag inte vara orolig för att missa det senaste. Jag fick på köpet såväl klipska omdömen som möjlighet att ställa frågor och få snabba svar.

Fler mikrobloggar tillkom och den största, Twitter, började bli vanlig också i Sverige. Samtalet, vid det tidigare så koncentrerade fikabordet spreds på fler platser och efter det måste jag ägna tre gånger så mycket energi för att delta i dessa samtal. Och så mycket tid har jag inte om jag samtidigt ska sköta mina huvuduppdrag.

Nu är jag tillbaka i Google Reader. Där ska jag välja hårdare och dagligen följa de ”makrobloggar” som ger mig kunskap och inspiration. Många av de trådar som postas i mikrovärlden utgår dessutom från någon makroblogg. Har jag inte den i mitt flöde får jag se till att lägga till den. Jag ska också försöka blogga flitigare själv.

Jag tror inte jag kommer sluta mikroblogga. Just nu känns detta val effektivare, men jag kan komma till en annan slutsats senare. Mikrokommunikationen är för det mesta oöverträffad i snabbhet och trots pseudonymer och pixliga profilbilder finns det värme och närhet i relationerna. Jag är medveten om att jag väljer bort, och detta är vad jag kommer sakna mest:

småsnacket vid sidan om branschfrågorna
nya spännande kontakter
ställa frågor och snabbt få svar
lillebror-perspektivet
den snabba utvecklingen på mikrobloggarna
snabbkollen med iPhonen i sängen innan jag somnar.

Tiden får utvisa hur lång denna mikropaus blir.