Annons

Utvecklingsbloggen

Pelle Sten

Pelle Sten

Tanken bakom intervjuserien är att vi ska kunna ta med oss väldigt lite utrustning ut på stan, till exempel till en konferens, och filma intervjuer med en teknisk kvalitet som är ”good enough”.

De första intervjuerna gjordes på Daytona Sessions vol 2 och utrustningen jag hade med mig var:
Videokamera: Sanyo Xacti VPC-HD1010
Vidvinkellins: Sanyo VCP-L06W
Mikrofon: Sennheiser MKE 400
Minneskort: Kingston SDHC 16 GB
Trebensstativ från Manfrotto.

Inspirationen till utrustningen kom från onlinevideo-experten Björn Falkevik som dessutom lånade ut den. Stort tack för det.

Utrustningen vägde bara några kilo och var smidig att bära omkring på (det går att sänka vikten med ett kolfiberstativ) och när det var dags för en intervju gick det väldigt snabbt och enkelt att få igång inspelningen. Detta var ett av målen med inspelningen; att visa att det går att göra onlinevideo enkelt, det måste inte handla om tjock-tv-produktion med dyr och komplicerad teknik.

Som Kristofer BjörkmanNewsdesk kommenterade den första intervjun: ”Såg så smidigt och enkelt ut. Så är man inte van att se större ’tidningar’ jobba.”.

När jag kom hem importerade jag filmerna från minneskortet rakt in i Imovie 09. Därefter klippte jag bort frågorna och lade till textskyltar. Detta gick väldigt snabbt, cirka 15 minuter för en 5 minuter lång intervju. Sedan exporterade jag det redigerade klippet som en m4v-fil. Det var den mest tidsödande delen av processen.

Filen tankade jag sedan upp till Blip.tv. I framtiden kommer jag troligen tanka upp direkt till Youtube. Detta av tre anledningar; dels eftersom det går att göra det direkt från Imovie, dels eftersom det är där den största publiken finns, dels eftersom vi säkert lär ha en egen kanal där snart.

Efter att jag publicerat första intervjun med Martin Källström kommenterade Richard Gatarski att det var osynk mellan rösten och bilden. Fick då tips från vår multimediaredaktion att först föra över filerna från minneskortet direkt till datorn och sedan köra dem genom gratisprogrammet Mpeg Streamclip. Har nu gjort det med övriga intervjuer från Daytona Sessions vol 2, så jag hoppas att synkningen blir bättre.

En annan lärdom jag gjorde när jag skulle intervjua Anton Johansson var att inte ha frågorna i Evernote på Iphonen. Alla filer ligger på Evernotes servrar och för att nå dem krävs att det finns mobiltäckning. Och det fanns inte längst ner i Rival, där intervjun skedde. Annars är Evernote ett bra system för att skriva längre textdokument, som detta blogginlägg, och synka det med datorn.