Annons

Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson


Idag har vi tagit beslut om vilket spår vi ska gå angående spaltbredder på SvD.se. Så som du ser ettan här ovan (eller i sin helhet här), kommer SvD.se med största sannolikhet se ut när vi lanserar en justerad design i mitten av mars.

Efter interna grupparbeten och synpunkter från många inblandade från olika avdelningar kom vi fram till att nuvarande mittspalt kommer slopas. De flesta är överens om att en bredare högerspalt med mer aktiva puffar kommer lyfta sajten. Men vi kommer få en bredd i nyhetssspalten (627 px) som är bredare än någon annan svensk nyhetssajt.

En bredare nyhetsspalt ger större möjligheter men innebär också stora utmaningar för redaktörerna. Det finns risk för både allt för dominerande bilder eller det motsatta, bara en uppradning av bildlösa puffar. Mer plats till rubriker låter som en dröm för en redaktör. Men det är ofta begränsningarna som föder kreativitet. Nu finns en risk för långa pratiga rubriker. Vi kommer skapa en guide för redaktörerna hur de ska jobba i den nya designen.

Vad som nu återstår är ”pixelpill”, dvs finjustering av alla detaljer i skisserna så att mallbyggarna kan påbörja css- och html-kodning. Vi kommer också besöka fler annonsörer och hämta in deras synpunkter.

PS. Aftonbladet gör om underavdelningarna och överväger en horisontell navigering. Se inlägg på deras redesignblogg här.