Annons

Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson

Designjusteringen av SvD.se har precis haft sitt första stående möte. De senaste skisserna sätter vi upp på en whiteboard mitt på redaktionen och alla som vill och har tid att delta får ge sina synpunkter. Sådana möten kommer vi ha kl 11 varje dag fram till och med att designen spikas, nästa fredag. Nästa vecka kommer vi också ha två längre workshops med alla på redaktionen för att samla in synpunkter från dem som framför allt jobbar med sajten.

Huvuduppgiften är att bredda spalterna för att rymma två nya annonsformat: 480×280 pixlar i nyhetsspalten och 336×280 i högerspalten. Båda formaten kan ni se på Aftonbladets startsida.

Teamet som jobbar med designen är i första hand Tobias Gärder, numera frilans, men som tidigare var med och tog fram den vinnande form vi lanserade i november 2007. Jag, Ola Henriksson utvecklingsredaktör, är projektledare och när vi kommer in i själva byggfasen kommer Johan Möller med sitt utvecklargäng in i bilden.

Att vi gör en designjustering nu, bara drygt ett år efter den stora omgörningen hösten 2007 är inte så konstigt. Marknaden förändras snabbt och vi behöver anpassa oss till den. Som Fredric Karén beskriver är det framför allt två skäl till att vi gör detta nu. Läsarna behöver en tydligare sajt och annonsörerna önskar bättre exponering av sina budskap.

Att möta båda dessa krav är inte helt enkelt. Båda aspekterna är lika viktiga för oss eftersom vi lever på annonsintäkter som kan skapas när vi har många nöjda besökare. Från den här artiken i Smashing Magazine kommer fyra råd för den som ska förena nyhetsdesign med annonser och läsbarhet:

  • Tillgodose annonsköparnas önskemål
  • Tag hänsyn till besökarna
  • Designa så att annonserna är en integrerad del av sajten
  • Var förberedd för framtida krav

Vår mittspalt (den smalare spalt till höger om själva huvudspalten) är vad vi diskuterar just nu. Den är viktig för nyhetsmixen på sidan, men innebär i nuvarande layout att sidan blir väl rörig med många spalter.

Här kan du se de två alternativ vi kikar på just nu. OBS grova skisser – mycket återstår innan vi känner oss nöjda: Etta med mittspalt. | Etta utan mittspalt.