Annons

Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson


Sedan jul har det varit helt underbart väder i Stockholmstrakten för alla som gillar skridskoåkning (Kjerstis tur, min tur). Riktigt kallt, ingen vind och knappt någon snö har gett oss perfekta isar ovanligt länge. Snö och mildare väder ser tyvärr ut att förstöra idyllen.

Tusentals lockas fram när solen lyser och sjöarna bär. Och många dokumenterar de första skridskoskären med sina digitalkameror. Men sen känns det som om bilderna stannar där, eller i datorn.

Den 2 januari väckte jag idén att vi kunde länka in alla stockholmarnas isbilder från Flickr på SvD.se. Jag sökte och hittade knappt några. Inte heller specialforum som Utsidan.se innehåller en särskilt stor mängd bilder.

När jag söker efter skridskobilder i dag hittar jag betydligt fler (drygt 16000 på sökorden långfärdsskridskor, skridsko eller skating). Men problemet kommer när jag vill snäva in sökningen: antalet Stockholmsbilder är bara 171. Och för att vi ska hålla oss inom upphovsrättens ramar behöver vi ha bilder med Creative Commons-licens – och då blir urvalet bara två – och det är mina egna bilder!

Se framför er den dan då tusentals människor är ute och rör sig, en stor mängd dokumenterar, laddar upp, taggar tydligt och anger att andra får använda bilderna. Är vi redo för de möjligheter det ger?