Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson

Under onsdagen hölls SvD:s populära rimstuga på SvD.se – se alla de geniala verserna här. Läsarna uppmanas skicka in tänkta julkappar och en panel med flinka SvD-skribenter skriver rim som publiceras direkt på sajten.

Utmaningen tidigare år har varit att sammanställa önskemål och rimmare och sedan samla ihop de färdiga rimmen till ett dokument på sajten. Förra året fick läsarna mejla till en speciell adress. Panelen samlades i ett konferensrum och kopplade upp sig mot den mejllådan och mejlade sedan de färdiga rimmen tillbaka till mig som sammanställde dem. Det blev oklart vem som skrev på vilket rim så till slut skrev jag ut mejlen och distribuerade papper till höger och vänster.

I år skapade jag ett formulär med hjälp av Google Document. Formuläret länkades in i en vanlig artikel och läsarnas önskemål hamnade i ett stort kalkylark på docs.google.com. Den stora vinsten var att alla i rimpanelen direkt kunde se nya förslag som flöt in och alla kunde skriva i dokumentet samtidigt. När rimmarna var klara markerade de sin ruta med grönt och det var solkart för alla vem som rimmade och när rimmen var klara.

Det här gör också att skribenterna kan utföra en gemensam syssla från olika platser och den webbredaktör som ska sammanställa de färdiga rimmen direkt får tillgång till de färdiga verserna.

Detta var första gången vi använde Google Documents direkt i produktionen, men det kommer säkert användas fler gånger.

Fler bloggar