Annons

Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson

Jag fick ett mejl av en läsare: ”Ni som har så bra tjänster, varför har ni ingen iPhone-applikation?”. Bra fråga. Tyvärr kan jag inte ge honom ett bra svar. Men idag har vi tagit ett litet steg i rätt riktning. Vi har gjort den allra enklaste iPhone-anpassningen – när du bokmärker SvD.se får du en SvD-ikon på ditt skrivbord.

Vi vill gärna göra mer, men vi står på tröskeln och tvekar. Mest på grund av att våra utvecklingsresursr är begränsade och vi har flera andra stora projekt som är högt prioriterade.

I princip finns det två strategier: a) gör inga anpassningar riktade till en enskild plattform. Idag är det iPhone som gäller, men snart kommer fler att släppa liknande proidukter.
b) iPhone är en så speciell telefon med särskilda möjligheter (allt från användargränssnitt, till hypen kring den och försäljningskanalen iPhone App Store) vilket motiverar specifik utveckling för denna plattform.

Och visst m.svd.se funkar bra i iPhonen (liksom den fulla sajten www.svd.se), men frågan är om det räcker? Nyss hemkommen från IFRA local media conference med flera föredrag fokuserade på mobila tjänster, börjar jag tänka annorlunda.

Morten Holst, drivande mobilansvarig på VG.no, och en ihärdig förkämpe för ett fritt mobilt internet. Snart verkar det gå igenom i Norge! Innehållsaktörerna har tillsammans med operatörerna kommit överens om att det är användarna som fritt väljer vilken startsida de vill ha i telefonen och den flyttas också med när man byter telefon. Grattis Morten, och alla norska mobilanvändare!

Då kommer nästa steg. Nu tar mobilanvändandet ny fart och enligt Morten Holst är det nu läge att avskaffa mobilchefen. Han eller hon behövs inte längre. Det som behövs är en ”skärmchef” med fullt fokus på att presentera innehåll i olika skärmar oavsett storlek och plats. Vilken mobil läsarna använder är inte det viktigaste, men det kommer bli allt mer uppenbart att det är den mobila terminalen de vill använda för att komma åt våra tjänster.