Annons

Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson

Bruttolistan efter Las Vegas-resan innehåller runt 250 idéer om allt från små till stora förändringar. Några kräver ingen större insats för att verkställa medan andra är helt galna. Nu återstår att göra det – för utan genomförande är inte idén något värd.

Vad listan innehåller håller vi för oss själva tills vidare. Vi kommer informera och hämta in synpunkter via Utvecklingsbloggen efterhand som det interna arbetet fortskrider.

Idag har vi haft en första presentation för våra kolleger på SvD om vad vi fick med oss hem. Bo Hedin är projektgeneral för det kommande förändringsarbetet och han kommer informera mer om detta i en kommande blogg.

Ett gemensamt intryck från SND-konferensen var glädjen i att tillsammans med kolleger från olika avdelningar på tidningen jobba tillsammans med att kläcka idéer. Det är inspirerande att se idéer från dem som inte jobbar med webben komma med förslag som berör SvD.se eller de som jobbar på annons/marknad komma med förslag på disposition och innehåll i tidningen.

Några generella trender som vi såg på konferensen:
– fortsatt ambivalens tidning/nät – många amerikanska tidningar satsar stort på nätet, men få tänker integration
– databasjournalistik (datadriven storytelling) – att visualisera data på ett pedagogiskt sätt kommer i allt högre grad. Två exempel här: Las Vegas Sun – kalkylator för föygförseningar.
New York Times – intervjuer med fångar frigivna tack vare DNA.
– fortsatt utveckling av läsarmedverkan (publiken vill vara med och skapa tillsammans, se exempel från Ze Frank.

Arrangörerna lyckades på ett bra sätt involvera oss besökare. Via konferensens blogg kunde man följa föreläsningar via livebloggar, se arrangörernas och besökarnas kommentarer via Twitter, liksom deras bilder.

En sådan här konferens handlar mycket om jakten på strömuttag. Först mot slutet drogs det fram förlängsningssladdar med grenuttag. Det är också intressant att följa en modern konferenspublik via alla olika kanaler. Man behöver inte längre genomlida ett dåligt föredrag. Finner man inget intressant från podiet finns kommentarer, länkar och andra seminarier en knapplängd bort. Men varför släcka ner ljuset? Det drar bara mer ström om man måste ha tangentbordbelysningen på.