Annons

Utvecklingsbloggen

Pelle Sten

Pelle Sten

Jeffrey Veenvar med och byggde upp Wireds dåvarande webbsajt Hotwired under det glada nittiotalet. De senaste åren har han jobbat på Google efter att de köpte Measure Map. Nu är han sedan en kort tid frilansare.

En avgörande händelse för honom, och säkert för många andra, inträffade 1974 när han skulle äta middag med familjen på Sears och det visade sig att de hade inbyggda Pongspel i borden. Kort efter det köpte de ett eget spel till hemmet och han och hans bror spelade det oupphörligt. Det var första steget i en utveckling där vi lärde oss att vi kan kontrollera vad som händer på skärmen. En fundamental förändring i hur vi ser på media. Vi kan delta.

Samma år släppte IBM sin första hårddisk för företagsbruk. Priset per gigabyte var skapliga 100 000 dollar. I dag kan vem som helst köpa samma kapacitet från till exempel Amazon för 15 cent.

Hur vi hanterar de här parallella utvecklingarna avgör hur framtiden kommer bli.

Närmare i tiden visade Veen exempel på ratade skisser från Google Analytics som Measure Map döptes om till när Google köpte upp verktyget. Han berättade också hur han närmast feberrusigt hade löst hur statistiken skulle visas när han såg om första Indiana Jones-filmen, specifikt när arkeologen flyger över jorden och planets färdväg ritas ut på en världskarta.

En stor del av seminariet handlade om hur designers kan jobba med data. ”Jag trodde att min uppgift var att visa läsarna vad som händer i informationen, men kanske är det så att jag ska ge läsarna verktyg för att hitta sina egna berättelser i informationen.”

Några intressanta iakttagelser från Googles många användarundersökningar delade han också med sig.

När de pratar med användare under 24 år får de ofta höra ”Mail is what you use to talk to old people.” Det ska bli intressant att se hur det påverkar den framtida utvecklingen av Gmail.

En annan åldersrelaterad reflektion från undersökningarna är att alla över 30 (tror jag det var) utgår från att allt de gör på nätet är privat om de inte markerar det offentligt medan alla under 30 utgår från att allt är publikt om de inte markerar det som privat.