Annons

Utvecklingsbloggen

Johan Möller

Johan Möller

Driftstörning är ett ord som ingen gillar. Ännu mindre när det drabbar
en själv. Igår kl 15.50 gick SvD.se, E24.se samt Tasteline.com ned på
grund av ett kommunikationsproblem hos vår driftpartner Logica (f.d.
WM-data). Jobb24.se och minTur.se ligger på andra platser och klarade
sig helt utan avbrott.

Stort hål i tillgängligheten på SvD.se den 14 maj. Bild: Pingdom

Det tog många timmar innan vi hade en prognos för när sajterna skulle bli tillgängliga igen, och inte förrän 23.30 kom de upp igen. Ännu finns ingen tydlig rapport om vad som exakt orsakat problemet eller redovisning av händelseförloppet. Vi kan än så länge bara konstatera att allting är uppe sedan midnatt och att produktionen flyter fint nu.

Före lunch idag publicerades detta på vårt intranät: ”Det var en plötslig överbelastning i kommunikationsutrustningen i vår datahall som orsakade gårdagens omfattade haveri. Det visar vår underleverantör Logicas första undersökning.”

Rent konkret slogs all kommunikation ut, dvs vi hade inte kontakt med våra servrar och kunde t.ex. inte styra om www.svd.se till annan plats eftersom vi inte kunde nå vår egen DNS som också står hos Logica.

Detta har diskuterats på Jaiku och flera alternativ och problem presenteras här.

Läs också:
Bo Hedins blogg om SvD.se.
Mindpark – Alla borde ha en nödsajt.